Klimaatsverandering heeft gevolgen voor productie

Avocado binnenkort weer een luxe product?

Gezien de grote vraag naar avocado zou deze fruitsoort nog weleens veel duurder kunnen worden. In 2006 kwam een wetenschappelijk rapport uit waarin de gevolgen van klimaatsverandering voor gewassen in Californië uiteen werden gezet. "De productie van gewassen zoals amandelen, druiven, sinaasappelen, walnoten en avocado's zal sterk teruglopen," schreef onderzoeker David Lobell. Onder invloed van onder meer klimaatsveranderingen zal de avocadoproductie de komende vier decennia naar verwachting met 40% dalen ten opzichte van de huidige productie, zo luidde de conclusie van het rapport.

Nu, tien jaar later, zijn er een aantal zaken veranderd. Zo worden jaar na jaar warmterecords verbroken en vreest men in Californië en het Zuid-Westen van de VS voor een langdurige periode van droogte die tientallen jaren aan zal houden. De fruitsoort heeft een enorme opmars gemaakt in de Verenigde Staten. In de negentiger jaren consumeerde de gemiddelde Amerikaan zo'n 68 gram avocado. In 2012 bedroeg de gemiddelde avocadoconsumptie echter al 2,3 kilo per persoon. De avocado, ooit een prijzige, exclusieve vrucht voor de rijken, is inmiddels een betaalbare fruitsoort die je overal tegenkomt, zeker nu Amerikanen meer open staan voor vetrijke producten.

Aangezien de avocado slecht opgewassen lijkt te zijn tegen de veranderingen waar we de komende decennia mee te maken zullen krijgen, zoals hogere temperaturen en watertekorten, zal het fruit weldra weer een luxe product worden. Na weer een zomer met beperkte aanvoer en prijsstijgingen, die deels het gevolg zijn van de extreme hitte in Californië waar zo'n 80% van de avocado's geteeld, kampt nu ook Mexico met tekorten na een matig groeiseizoen vanwege vergelijkbare weersomstandigheden.

Het avocadotekort en de prijsstijgingen die dit met zich meebrengt, zijn de laatste jaren meer regel dan uitzondering geworden. Niet alleen telers in Noord-Amerika hebben te maken met deze problemen maar ook Chili, een grote avocadoproducent en -exporteur, ziet zijn productie dalen vanwege de droge omstandigheden. In Australië, aan de andere kant van de wereld, wordt de avocadoteelt geteisterd door ongekende hitte.

"Of dit nu het gevolg van klimaatsverandering of het broeikaseffect is, temperaturen van 38 graden hebben we hier nog niet eerder meegemaakt,' vertelt een Australische teler, die zijn totale oogst van 500.000 avocado's verloren zag gaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven