Onderzoek: Kleine kans op recessie Zuid-Afrika

Volgens een onderzoek van Reuters heeft Zuid-Afrika een kleine kans dat er volgend jaar een recessie wacht. De prijzen voor commodity's zijn goed en de export van agrarische producten zal naar verwachting de economie opvangen.

De resultaten suggereren dat de kans op een recessie kleiner is dan 1 op 3, zo blijkt uit een onderzoek waar 33 economen aan deelnamen. Het onderzoek was echter al afgerond voordat bekend werd dat de Pravin Gordhan, minister van Financiƫn, voor de rechtbank moet verschijnen op 2 november. De minister wordt verdacht van fraude. Na dit nieuws daalde de Zuid-Afrikaanse rand en de rente op de staatsobligaties stegen fors.

Het onderzoek concludeerde dat de economie met een gemiddelde van 1,1 procent zal groeien volgend jaar. Dit jaar staat de groeiverwachting op 0,3 procent. Beide resultaten zijn stabiel gebleven ten opzichte van eerder onderzoek.

"We verwachten minder belemmering van de mijn- en landbouw op de economische groei volgend jaar, daarmee wordt het risico op een recessie kleiner," aldus econoom Elna Moolman.

De Zuid-Afrikaanse economie groeide 1,3 procent vorig jaar. De regering staat onder druk van kredietbeoordelaars om meer groei te genereren om het overheidstekort te verkleinen. Wellicht dat ongewijzigde rentes en lagere brandstofkosten de consumptie kunnen stuwen. Ook is het risico op stakingen iets lager en wordt een beter jaar voor de landbouw verwacht.

bron: timeslive.co.za/reuters.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven