"Gerwin de Vries (Kwekerij LOF): "Lage productie, goede prijzen"

Maakt goede witlofmarkt het seizoen nog goed?

Tholen - De witlofmarkt is de afgelopen anderhalve week flink opgeleefd. "De productie valt tegen en de prijzen zijn goed. In België hoor ik prijzen van ruim 2 euro en hier in Nederland zitten we op een niveau tussen de 1,40 en 1,80 euro", vertelt Gerwin de Vries van Kwekerij LOF uit Espel. Het prijsverschil met de zuiderburen is volgens de teler van alle tijden. "In België is de klokprijs leidend en die heeft veel directer invloed op de markt. Nederland is toch meer een land van de vaste afspraken. De prijs was in België ook al veel eerder opgeleefd dan in Nederland."

"Het aanbod is momenteel beperkt. We zitten aan het einde van het seizoen met de oude pennen en het ene jaar gaat dat productietechnisch makkelijker dan het andere jaar. Gezien het prijsniveau verwacht ik overal wel wat minder productie", zegt Gerwin. Hij verwacht dat de prijs wel even goed zal blijven. "Het wordt wat kouder en dat is altijd gunstig voor de witlofconsumptie. Daarnaast komen de nieuwe pennen eraan en die prijs ligt altijd wat hoger. Ook andere buitengroenten zijn beperkt beschikbaar. Eigenlijk hebben alle afzetlanden een goede vraag naar witlof, bij gebrek aan alternatieven. Zo is een land als Italië ook goed aan de markt."


oogst witlofwortelen

"De nieuwe oogst zal niet bijzonder groot zijn, daarvoor zijn er teveel slechte stukken geweest over de hele linie. Al met al zullen er volgend jaar minder pennen beschikbaar zijn. Dat is helemaal niet erg, als de prijs het maar compenseert. Prijzen boven de 2 euro zullen we echt niet vasthouden, maar het zou wel fijn zijn als we in elk geval boven de euro blijven. Met een middenprijs van zes 'duppies', zoals afgelopen seizoen kun je geen teler blijven. Ik vrees dat een goed slotakkoord voor veel Nederlandse telers het seizoen ook niet meer goed kan maken, al kan het nog een hoop bijtrekken."

Ook voor roodlof worden momenteel goede prijzen gebeurd. "Maar roodlof is het hele jaar, een zomerdip uitgezonderd, redelijk aan de prijs geweest. De markt van roodlof staat toch op zichzelf. Het blijft een hele kleine nichemarkt. Komt er een uitbreiding, dan ligt de markt gelijk op zijn gat, maar nu zijn vraag en aanbod goed in balans. We hebben er een goede vraag naar, maar dan wel met veel kleine klusjes tegelijk."Voor meer informatie:
Gerwin de Vries
Witlofkwekerij LOF.
Pilotenweg 28/1
8311 PL Espel
Tel. +31 (0)527 271 375
Fax. +31 (0)527 271 032
gerwin@witlofkwekerijlof.nl
www.witlofkwekerijlof.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.