"We hopen dat FARC en de overheid snel tot een overeenkomst komen."

Meer mogelijkheden voor avocadotelers door vrede in Colombia

Het vredesproces in Colombia neemt sinds de afgelopen maanden steeds concretere vormen aan. Parallel aan dit proces loopt het doel om telers te re-integreren met areaal zodat ze zichzelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Als onderdeel van dit initiatief worden organisaties opgezet, die deze telers gaan ondersteunen. Een van deze verenigingen is gericht op Hass-avocado-telers en heeft de naam AsoHass. De organisatie is gevestigd in Pereira in de regio Risaralda. AsoHass werkt met avocadotelers, die moesten vluchten voor het geweld tussen FARC en de overheid."Colombia is pas net begonnen met de export van Hass-avocado's. Deze sector begon 10 jaar geleden al, maar in de laatste drie jaar is het areaal toegenomen tot meer dan 18.000 hectare. We hebben als voordeel dat we een goede beschikbaarheid over water hebben en dat de tropische omstandigheden ons meerdere bloeiperiodes per jaar geven. Ook hebben we een bodem die precies geeft wat de teelt van avocado's nodig heeft. Dankzij deze omstandigheden kunnen we een product telen met een goede smaak, goede maten en een goede kwaliteit," aldus Jose Ilber Montealegre van AsoHass.

In de eerste helft van het jaar exporteerde Colombia meer dan 4.500 ton aan avocado's. Naar verwachting wordt het land in de komende vier jaar een grote leverancier van avocado's aan de wereldmarkt.Er zijn op dit moment 63 telers aangesloten bij AsoHass. Het totale areaal komt neer op 120 hectare. "Dit jaar hebben we ongeveer 350 ton geproduceerd door middel van de 50 hectare die we nu in productie hebben. De overige 70 hectare gaat in de komende maanden in productie."

"We hopen in de tweede helft van het jaar ongeveer 250 ton te exporteren. 70 ton gaat naar de binnenlandse markt. Over het algemeen hadden we een goed seizoen, al hadden we in de laatste maanden wel te maken met erg onvoorspelbaar weer. Dit heeft het uiterlijk van een deel van de avocado's wat aangetast. Het betreft maar een kleine hoeveelheid, maar het liefst zouden we natuurlijk zien dat alles geschikt is voor export," aldus Jose Ilber."We hopen dat het onderhandelingsproces met FARC en ELN snel tot een overeenkomst zal leiden, zodat er vrede in Colombia kan zijn. De landbouwsector kan dan eindelijk toegang tot belangrijke middelen krijgen, waarmee de sociaal-economische omstandigheden van onze telers kan worden verbeterd," aldus Montealegre. Hij hoopt dat met steun van de gemeente van Pereira en de organisatie Asohofrucol er met het einde van 2016 zo'n 30 telers in het bezit gaan zijn van een GlobalGAP-certificaat."Het is ons voornaamste doel om veilig, schoon fruit te produceren. We denken daarbij altijd aan duurzaamheid, onze bossen en het welzijn van onze werknemers, partners en dorpsgemeenschappen. Onze organisatie is een bron van werkgelegenheid. We genereren gemiddeld 250 directe banen en 300 indirecte functies. We denken dat het belangrijk is dat er een internationaal NGO aan dit project wordt verbonden. Samen met de andere zeven verenigingen voor Hass-avocadotelers in deze regio zouden we de situatie van zo'n 400 kleine telers kunnen verbeteren," zegt Montealegre tot slot. 

Voor meer informatie:
José Ilber Montealegre
AsoHass
T: +57 3103006494
ilbermontealegre@yahoo.com
www.asohass.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven