Foodarchitect Herman Bessels over fabriek van de toekomst:

"Betere afstemming en tijdwinst door gebruik 3D-modellen"

Tholen – Door nieuwe innovaties en de snelheid waarmee productiewijzigingen elkaar in de voedingsmiddelenindustrie opvolgen, zijn fabrieken in deze sector een steeds korter leven beschoren. Gebouwen moeten in hoog tempo worden opgeleverd en naast strenge eisen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne nog aan allerhande planologische criteria voldoen. Dat stelt de moderne architect voor een enorme uitdaging. Foodarchitect Herman Bessels deelde tijdens het MFC Event in Gorinchem zijn visie op 'de fabriek van de toekomst', die volgens hem nog het meeste weg heeft van "een moderne bedoeïenentent." Iedere dag de stokken op een andere plek.

Multifunctionaliteit loont
"De fabriek van nu gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee als je geluk hebt", schetst Herman Bessels van het gelijknamige architecten- en ingenieursbureau uit Twello. Omdat de snelheid waarmee ondernemers hun businessmodel in uitvoering kunnen brengen vaak van doorslaggevend belang is voor de mate van hun succes, is een snelle oplevering voor hen een belangrijk criterium. "Tijd is het nieuwe goud. Wat morgen wordt besteld, moet gisteren zijn afgeleverd", constateert Herman.

Het druist in tegen Hermans filosofie om een door hem ontworpen fabriek na het verstrijken van de economische levensduur af te schrijven. Om onnodige leegstand achteraf te voorkomen, baseert Bessels fabriekshallen op een magazijngrid. Zodra de fabrieksfunctie wegvalt, doet het pand nog prima dienst als opslagruimte. "Zo'n multifunctioneel karakter maakt de investering toekomst bestendiger. Je ontwerpt als architect niet voor alleen voor de gebruiker, maar ook voor de restwaarde van de belegger."

Niet nadenken maar voordenken
Voordat een fabriek daadwerkelijk van de grond komt, zijn er veel factoren die de uitvoerbaarheid kunnen beïnvloeden. "Daarom voeren wij de Bessels-QuickScan uit. Het QuickScan-team van Bessels bestaat naast de architect, bijvoorbeeld uit een omgevingsjurist, een milieudeskundige, een landschapsarchitect, een econoom, belegger, makelaar, subsidioloog en BREEAM-deskundige (meetinstrument voor duurzaamheid van gebouwen) en een technoloog. Zij zoeken binnen hun eigen discipline naar mogelijke obstakels, maar kijken ook naar mogelijkheden die het bouwproces zouden kunnen beïnvloeden.

De omgevingsjurist zal het bestemmingsplan goed moeten bestuderen. De landschappelijke inpassing van een industriegebouw kan op weerstand stuiten, waardoor het verstandig is om een milieudeskundige bij het ontwerp te betrekken. En minstens zo belangrijk is de financiële haalbaarheid. Zet het businessmodel van de ondernemers wel zoden aan de dijk? Komen hun doelstellingen wel overeen met de vraag die zij bij ons neerleggen? Kan er beroep worden gedaan op subsidies? Dat zijn allemaal belangrijke afwegingen. Daarbuiten moeten de ideeën ook technisch uitvoerbaar zijn", licht Herman toe. "De architect behoudt het overzicht, zorgt voor een gestroomlijnd teamwork tussen alle betrokken partijen en knoopt alle eindjes aan elkaar. Dat maakt hem tot een kennismanager."

 Het stemt Herman tevreden dat er een hoop tijdwinst geboekt kan worden dankzij het gebruik van 3D-modellen. "Zo kunnen we precies berekenen hoe de fabriek er straks uit komt te zien en of procesmatig alles in orde is, nog vóórdat de eerste heipaal de grond in gaat. De betrokken partijen (architect, aannemer, constructeur, installateur, enzovoorts) maken allemaal gebruik van hetzelfde digitale model 3D-gebouw, zodat iedereen met dezelfde data werkt. Een betere afstemming, een grotere foutdetectie en tijdwinst zijn de belangrijkste resultaten van deze 3D-aanpak."

Voor meer informatie:
Herman Bessels
Bessels Architekten & Ingenieurs B.V.
Domineestraat 10
7391 GG Twello
T: 0571-275697
bessels@bessels.com
www.bessels.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven