Wat zijn de gevolgen van de hitte op kwaliteit hardfruit?
Hitte tijdens de pluk dit jaar. Foto van fruitteler Toine @toine201
Allereerst heeft de hitte voor de pluk al zonnebrand gegeven. De meeste telers hebben het fruit afgekoeld door middel van beregening. Sommige telers hebben echter een speciale zonnebrandcrème, een kleimengsel van kalk en water, op het fruit gespoten om de appelen en peren tegen de zon te beschermen. Jos de Wit van Fruitconsult vertelt dat "het nadeel is dat het er ook weer af moet. Normaal regent het er weer af, maar het is heel droog geweest. Waar ze het hebben toegepast, zijn de vruchten bedekt met een laagje calcium. Met het sorteren moeten die vruchten eerst door water heen worden gehaald om dat eraf te halen."
"Daarnaast kwam de kleuring wat moeizaam. Het is uiteindelijk wel gekomen, maar toen was het fruit al wat rijper. Zeker bij de peren zijn er nogal wat vruchten geoogst met een lichte schijn. Dit heeft voor een deel met de zonnebrand te maken. Door de hitte is de verdamping en de koeling minder geweest, waardoor de rijping sneller op gang is gekomen. Het grootste probleem voor de peren is dat vruchten zo warm waren dat het heel lang heeft geduurd voordat ze in de koelcel afgekoeld waren naar 1 graad. Om de hardheid van deze peren te behouden, zijn ze met SmartFresh behandeld," vertelt Jos.
"De oogst is inmiddels bijna klaar. Nog een gevolg is dat de vruchtmaat over het algemeen heel wisselend is. Dit heeft voor een deel te maken met de hitte, maar nog veel meer met de vochtvoorziening in de periode daarvoor," besluit de teeltadviseur.
jos@fruitconsult.com