Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
overzicht tomatenproductie en -prijzen binnen de EU

Nederlandse tomaten: duurzaam geteeld, zuinig betaald

Hoewel de Nederlandse telers erom bekend staan dat ze enorm zuinig omgaan met water en meststoffen, is de prijs die ze voor hun tomaten krijgen ook enorm zuinig. In week 39 kregen ze van alle telers in de EUO het minste betaald.

Cijfers
Wist u dat Italiƫ de grootste producent van tomaten is binnen de EU? En dat Duitsland op een na de grootste importeur van tomaten is in de wereld? Op de website van de Europese commissie afdeling landbouw en plattelandsontwikkeling is deze informatie te vinden. De statistieken geven een nauwkeurig overzicht van de huidige prijzen, productie en ontwikkelingen op de belangrijkste markten van de EU.

Wij analyseerden de huidige gegevens van de tomatenproductie en prijzen binnen Europa, zowel voor de versmarkt als de verwerkende industrie. De gegevens laten zien dat de Italiaanse tomatensector momenteel nog steeds de grootste producent van tomaten is in de EU. Aangedreven door de tomatenteelt voor de industrie heeft het land zijn totale productie de afgelopen twee jaar vergroot van 4,5 mln ton in 2014 naar 6,5 mln ton in 2015. Het jaar daarvoor zagen we een sterke stijging in de Spaanse productie, wat voornamelijk een producent voor de versmarkt is, van 3,8 mln ton in 2013 naar 5 miljoen ton in 2014.



Met betrekking tot de totale tomatenproductie binnen de EU heeft de productie voor de versmarkt de meest stabiele productie. Buiten wat kleine schommelingen was deze markt goed voor een gemiddelde totale jaarproductie van 7,2 miljoen in het afgelopen decennium.

Spanje is nog steeds de grootste producent in de EU van verse tomaten met een gemiddelde productie van over de 2 miljoen ton verse tomaten per jaar. Italiƫ is de op een na grootste producent van verse tomaten met 1 miljoen ton per jaar, gevolgd door Nederland met 0,9 miljoen ton in 2015. Frankrijk en Griekenland produceerden in 2015 beiden 0,6 miljoen ton.

De markt voor verwerkte tomaten is de afgelopen 10 jaar minder stabiel. In 2006 produceerde de EU 9 miljoen ton en in 2009 piekte de productie met 11 miljoen ton, gevolgd door een scherpe daling naar 7,5 miljoen ton in 2013. De afgelopen jaren zag de productie weer een sterke toename met meer dan 10 miljoen ton in 2015 en 2016.

Import

Kijkend naar de kaart met de belangrijkste importeurs van tomaten is Duitsland de op een na grootste importeur is van tomaten in de wereld. De Verenigde staten is nog altijd de grootste importeur. In 2015 importeerde Duitsland tomaten voor een totale waarde van 1,1 miljard euro en de Verenigde Staten voor 1,8 miljard euro.



Daarnaast geven de dashboards een goed up-to-date overzicht van de huidige prijzen tot twee weken terug. Het is opmerkelijk te zien dat van alle landen de Nederlandse telers de laagste prijs ontvangen voor een kilo tomaten. In dezelfde week dat de Spaanse telers 1,04 euro per kilo ontvingen, kregen de Nederlanders 74 cent per kilo. In week 39 ontvingen Franse telers 82 cent per kilo en Italiaanse telers 95 cent per kilo.

Klik hier voor het volledige EU Tomato Dashboard
Publicatiedatum: