Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt grapefruit

Florida en Texas behoren samen met China, Zuid-Afrika en Mexico tot de top van de grootste producenten van grapefruit wereldwijd. De seizoenen op het noordelijk halfrond staan voor de deur, terwijl de landen op het zuidelijk halfrond het einde van het seizoen zien naderen. Die overgang in seizoenen gaat geleidelijk. Mexico exporteert nog grote volumes, Israël begint met kleine volumes.

Oogst Florida beperkt door orkaan

Door orkaan Matthew en het slechte weer in de voorgaande maanden is het seizoen met een week of twee vertraagd. De oogst dit jaar valt 11 procent lager uit op 9,6 miljoen dozen, zo blijkt uit ramingen van de USDA. Daarvan is 7,5 miljoen van de dozen rode grapefruits. In deze verwachtingen is de schade die orkaan Matthew de oogst toebracht nog niet meegenomen. Een teler vertelt dat er wel wat fruit verloren is gegaan, maar dat hij vooral blij is nog in bedrijf te zijn. Als de oogst begint zal meer duidelijk worden over de schade die de orkaan heeft aangericht. Gemiddeld wordt gerekend met 15 procent verlies.

Positief is dat de kwaliteit dit jaar beter is. De brix-niveaus zijn hoger dan vorig jaar. Daarnaast is de vraag groot. Japan is een belangrijke afzetmarkt die leeg zal zijn als de Florida grapefruit aan de markt komt. Europa is de tweede markt, die ook nagenoeg leeg zal zijn. Ongeveer de helft van het volume is bestemd voor export.



Het Positief Zuid-Afrikaans seizoen
De grapefruitexport komt dit seizoen uit rond de 12,4 miljoen dozen (15 kilo). Dat is 23% minder dan in het recordjaar 2015. De droogte in Letsitele en Onderberg en de hagel in Hoedspruit waren de belangrijkste oorzaken voor het dalende volume. Daarnaast was 2016 een 'off-year'. De telers blijven zich inspannen om alle markten te voorzien. Het exportseizoen was goed, vooral de Chinese markt betaalde goed.



Mexico ziet kansen op wereldmarkt

De teelt in Mexico is sterk, vooral in de Michaocan regio is de teelt groot. het grootste deel van de producten worden geëxporteerd naar Europa. Voorheen had Mexico een ruimte van 2 tot 3 weken op de Europese markt, maar door de klimaatveranderingen en de problemen met de teelt in Florida krijgt Mexico een stevigere voet aan de grond. Het Noord-Amerikaanse land krijgt meer ruimte op de markt. Het Mexicaans seizoen begint in augustus en duurt tot november.

De Mexicanen zijn positief over het exportseizoen. De vraag is goed, al verschuift de focus van de exporteurs wel naar het zachtfruit zodra deze productgroep aan de markt komt. Vorig seizoen stond de export op 60.000 ton met als belangrijkste afzetmarkten de VS, Japan, Canada en Frankrijk.

Naast Europa vraagt ook Japan steeds meer grapefruit. Deze nieuwe markt is net open voor Mexico. Die stijgende vraag is opmerkelijk aangezien China ook een grote producent is. De Japanse vraag is groot van oktober tot en met januari.

Egypte wacht op begin seizoen

Tegen het einde van het jaar begint het seizoen voor de Egyptische telers. Een exporteur verwacht al wel dat de prijzen hoger zullen zijn onder invloed van de wisselkoersen met de euro, dollar en Britse pond. Deze veranderingen in de wisselkoersen werken ook door voor andere producten, daarom wordt ook een effect op de grapefruitprijzen verwacht.

Het weer is vooralsnog gunstig, waardoor een goede kwaliteit verwacht wordt. Wel zijn er wat problemen met beschadigingen op de schil, een probleem dat de telers maar moeilijk onder de knie krijgen. Op export gebied zijn de verwachtingen voor de Russische markt goed, daarnaast wist een exporteur IJsland aan de exportbestemmingen toe te voegen.

Spaans areaal groeit

Hoewel het areaal in Spanje nagenoeg stabiel blijft, is de laatste twee jaar een lichte stijging te zien. Vooral telers in Murcia planten nieuwe grapefruitbomen aan. Dit is tevens de grootse productieregio. Door die nieuwe aanplant zal de productie in de komende jaren stijgen. Het seizoen begint eind oktober. De ramingen staan op een daling van 6% in het volume ten opzichte van vorig jaar. Waar vorig seizoen 71.400 ton geoogst werd, zal dat dit jaar naar verwachting 67.000 ton zijn. De maten zijn kleiner dit jaar, wellicht dat de regen van de afgelopen weken nog een positief effect kan hebben. Afgelopen seizoen waren de prijzen stabiel. Het Zuid-Afrikaans seizoen eindigde met goede prijzen en de Spaanse telers hopen dat die goede prijsstelling aanhoudt. De exporteurs hopen te profiteren van de kleinere oogst in Florida en de lagere volumes die Israël naar Europa verscheept.

Italië alleen nog import beschikbaar

Het is nog te vroeg voor de binnenlandse grapefruits. De start van het seizoen laat nog even op zich wachten. Vanaf december worden de eerste grapefruits verwacht. Het seizoen duurt dan tot het voorjaar. Op de groothandelsmarkt bij Cesena worden de eerste grapefruits van Italiaanse bodem pas in februari verwacht. Op dit moment is er Zuid-Afrikaans fruit beschikbaar tegen een prijs van 15 tot 20 euro voor een doos van 15 kilo. Traditioneel gezien heeft de markt en voorkeur voor de witte, maar er worden ook rode aangeboden. De Turkse grapefruits worden over 15 dagen verwacht.

Ook op andere groothandelsmarkten is het Zuid-Afrikaans citrus verkrijgbaar. In Verona zijn de prijzen 0,93 euro per kilo voor de witte en 1,18 euro per kilo voor de rode. In Turijn liggen de prijzen op een vergelijkbaar niveau. Alleen in Rome is een ander beeld te zien, daar zijn de rode (1,10 euro p/kg) lager geprijsd dan de witte (1 euro p/kg).

De binnenlandse teelt is vooral te vinden op Sicilië, rond Catania en Palermo, maar ook in Puglia en Calabria wordt het citrus geteeld. Het land strijd met Spanje om de positie van grootste producent binnen Europa.

Nederland: Zuid-Afrika ten einde, Groot aandeel kleine maten uit Florida verwacht
Het Zuid-Afrikaanse grapefruitseizoen is een eind afgelopen. Momenteel zijn Turkije en Israël aan de markt en later wordt deze Mediterrane aanvoer aangevuld met de Spaanse productie. Ook Mexico is aan de markt, maar importeurs geven aan graag direct de sprong naar 'Florida' te maken, omdat die kwalitatief toch van een andere orde is. De prijs van de laatste Zuid-Afrikaanse grapefruit ligt rond de 12-14 euro. Voor product uit Israël en Turkije wordt momenteel 13-14 euro gebeurd en de verwachting is dat Florida medio november met een prijsniveau tussen de 20 en 24 euro zal aanvangen.

Total Produce is een van de grotere spelers in Florida grapefruit op de markt, al is de export naar Europa in de loop der jaren drastisch afgenomen. Na een warme droge zomer werd er al veel klein fruit uit Florida verwacht, maar nu de orkaan Matthew afgelopen week over de plantages joeg, en het grootste fruit als eerste uit de bomen kwam zetten, zal het aandeel kleine maten helemaal groot zijn. De eerste schattingen zijn dat de orkaan heeft geresulteerd in 15% minder aanvoer, maar het is nog vroeg om daar in dit stadium duidelijkheid over te geven. In de periode voor de orkaan was er juist veel regen gevallen in Florida.

Importeurs geven aan dat de consumptie van grapefruit in de loop der jaren redelijk stabiel is gebleven. Wel zijn het veelal senioren die grapefruit consumeren en daarom ligt er volgens de handelaren nog een pittige uitdaging om de consument te informeren over de mogelijkheden met dit bijzondere citrusfruit. Afgelopen jaar werd hier al een start mee gemaakt door in de Markthal het Florida-grapefruit als uniek tropisch citrus ten opzichte van het Mediterrane product te profileren.

België verkiest Florida grapefruit

Een importeur vertelt druk te zijn met de voorbereidingen van het Florida seizoen. Door het slechte weer in Amerika worden de eerste grapefruit half november verwacht, normaal begint het seizoen begin november. Hij verkiest deze Amerikaanse grapefruits boven de producten uit andere landen. Grapefruit uit Spanje of Zuid-Afrika is van mindere kwaliteit, aldus deze importeur. Daar komt bij dat de prijzen niet aantrekkelijk zijn. De Belgische consument is bereid om te betalen voor de Florida grapefruits. Zolang de vraag uit Europa hoog blijft, zal er voldoende volume komen. Anders daalt het volume en stijgen de prijzen verder.

China vooral pomelo's

De Chinezen importeren vooral uit Zuid-Afrika en Australië. Daarnaast is er aanvoer uit Israël, Egypte, Argentinië, Peru en Marokko. De start van het Zuid-Afrikaanse seizoen in april verliep traag. Het volume was groot, de vraag klein met als resultaat kleine marges. Op het dieptepunt daalden de prijs van 150 yuan (20 euro) naar 130 yuan voor 15 kilo. In juli krabbelde de markt op en stegen de prijzen naar 190 yuan per doos. De binnenlandse teelt is beperkt, het land teelt vooral pomelo's.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan komkommers centraal.