Tot 15% minder Florida grapefruit door orkaan Matthew

"Geen 'normale' AGF-seizoenen door wisselvallig klimaat"

Tholen - Voor groenten en fruit gaat het geen 'normaal' jaar worden zei Cédric Geens van Jonckheere deze zomer en dat kan nog steeds worden bevestigd. Ook de seizoenen van de 'herfst-producten' lopen niet hetzelfde zoals andere jaren. Ze beginnen eerder of later of er komen minder volumes. De grootste veroorzaker was het klimaat, meestal in negatieve zin. Ook nu is het weer nog steeds afwisselend. Vandaag is het fris en koud, zondag geven ze veel zon af en tot twintig graden", vertelt Cédric Geens. "Zo zie je maar weer dat in de AGF-sector geen enkel jaar hetzelfde is en dat we daarop moeten leren anticiperen."

Te weinig producten op de markt

De handel is correct, we mogen niet klagen. Het weer is zeer goed geweest tot nu toe, redelijk droog, mooi 'marktweer', perfecte dagen om op de markt te werken. Momenteel gaan we richting half oktober en we merken dat er seizoenen gestopt zijn en dat we richting nieuwe producten gaan die nog niet in grote getale aanwezig zijn. Het creëert wat minder sfeer op de markt omdat er te weinig producten aanwezig zijn. Clementines zijn nog niet echt begonnen bijvoorbeeld. Ze zijn er wel, maar in kleine volumes. Ook het kaki-seizoen is weer van start gegaan. Het Italiaanse druivenseizoen loopt ten einde en ook de pruimen is afgelopen." Hij vervolgt: "Er is eigenlijk weinig 'hot' op het moment, behalve dat we nu volop actief zijn in kastanjes en verse noten. Ook daarvan zijn de oogsten kleiner dan verwacht, van beide een halve oogst ten opzichte van een normaal jaar. Ook deze producten zullen sneller afgelopen zijn dan anders."

Minder kennis

Wat merkt de consument nu van het feit dat het klimaat de seizoenen 'door de war schopt'? Bijna alles lijkt altijd verkrijgbaar in de supermarkt. "Wij als importeurs praten met de leveranciers en de telers, we kennen de situatie. Aankopers van grootwarenhuizen hebben - met alle respect - een stuk minder kennis in huis dan wij als handelaren. Die kunnen dat ook moeilijk overdragen naar de finale consument door. Ze proberen alles jaarrond aan te bieden. Toch zien we wel dat de prijzen in de grootwarenhuizen een stapje hoger liggen dan andere jaren."Florida Grapefruit

Jonckheere levert in de winterperiode altijd Florida Grapefruit. "We zullen twee weken later starten dan gewoonlijk. De orkaan Matthew heeft wat schade aangericht, en ook in de voorgaande maanden hebben ze last gehad van slechte weersomstandigheden. Er wordt zo'n 10 tot 15% minder oogst verwacht dit seizoen. Normaal gezien hebben we de eerste volumes begin november binnen, maar nu zal dat richting half november zijn."

Voor meer informatie:
Cedric Geens
W. Jonckheere SPRL
Werkhuizenkaai 112
1000 Brussel
Tel: +32 - 22426103
Fax: +32 - 22451079

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven