"Dankzij ons houdt iedereen nu van Persimmon kaki's"

Spanjaarden denken 39% meer Persimmon kaki's te oogsten


De productie van Persimmon kaki, als beschermd streekproduct (PDO), zal dit seizoen waarschijnlijk de 160.000 ton bereiken. Vorig jaar werd er 110.000 ton geoogst. 

De verwachte totale kakiproductie voor dit seizoen ligt rond de 300.000 ton waarvan meer dan 80% uit La Ribera komt. Dit werd aangekondigd tijdens de presentatie van de campagne van dit herfstfruit. Er wordt geschat dat de kaki productie in 2020 de 640.000 ton zal bereiken. Het oppervlak van het gewas is sinds 2003 verdriedubbeld "tot wel 15.000 hectare in de regio van Valencia," meldt Cirilio Arnandis, voorzitter van het PDO. 

"Dankzij ons houdt iedereen nu van Persimmon kaki's. Het product is succesvol, en heeft een goede naam." Het product wordt naar wel 54 landen geĆ«xporteerd, terwijl het 20 jaar geleden enkel nog een familieproduct was. 
Het PDO wil dat Persimmon "een handelsmerk wordt dat alleen voor gecertificeerde kaki's gebruikt kan worden." Om dit te bereiken zal PDO een campagne starten op nationaal niveau. 

Het PDO wil ook de consumptie in Spanje laten toenemen. Arnandis: "Vorig jaar werd er 265.000 ton kaki's geproduceerd, waarvan 253.000 geoogst waren in La Ribera en de rest in andere Spaanse provincies. Er werd in totaal 137.000 ton Persimmon kaki's geĆ«xporteerd." Cirilio Arnandis benadrukt ook het belang van R+D+i om plagen tegen te gaan en ziektes te monitoren en controleren. De Valencian Institute of Agricultural Research (IVIA) kreeg een award voor al haar werk hieromtrent. 

Huidig onderzoek is erop gericht de oogstperiode te verlengen naar 5 maanden in plaats van de huidige 4 maanden. Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven