KX Food wil geïmporteerd gembervolume in 2017 verdubbelen

"Zeer hoge gemberprijzen"

Tholen - KX Food biedt sinds juni dit jaar ook biologische gember. Het bedrijf heeft grootste groeiplannen. "Tot nu toe importeren we zo'n 1 tot 2 containers per week, maar vanaf volgend jaar willen we hierin verder uitbreiden. Van conventionele gember importeren we wekelijks zo'n 5 tot 10 containers", vertelt Sophie Ye. "De focus is om volgend jaar te groeien naar 20 containers per week voor beide soorten samen."

Zeer hoge prijzen
In China is het momenteel de oogsttijd voor gember. "De oogst is al bijna binnen, maar moet daarna altijd nog worden gedroogd. Dit betekent dat de verse aankomsten pas voor volgend jaar februari zijn. Momenteel handelen we nog met de oogst van vorig seizoen." De gemberprijzen zijn heel laag geweest, maar aan het einde van het seizoen kreeg de markt een opleving. "Zo'n zes weken geleden begon het en verdubbelden de prijzen van 650 dollar naar 1300 dollar per ton. Er schijnt in China een tekort te zijn op de markt omdat bepaalde bedrijven grote volumes hebben opgekocht. Hoe lang de situatie van zeer hoge prijzen nog gaat duren is niet duidelijk. Het gebeurt niet vaak dat er aan het einde van een seizoen nog zo veel voor gember wordt gegeven. We dachten dat dit maar enkele weken zou aanhouden, maar prijzen zijn nog steeds sky-high."Meer bio
Mogelijk zal de komst van meer Braziliaanse gember invloed hebben op de prijzen. "Deze liggen meestal wel enkele euro's hoger dan de Chinese. Opvallend is dat bepaalde retailers een voorkeur hebben voor Braziliaanse gember. Dit vanwege het feit dat ze minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Wij kunnen wel garanderen dat de smaak van Chinese gember veel beter is. Als we straks meer biologische aan kunnen bieden, hebben we een grote voorsprong op landen als Braziliƫ. We weten dat afnemers meer willen betalen voor bio, het vergt ook meer arbeid."

Knoflook en pomelo
Het bedrijf groeit ook in knoflook. "Dit product bieden we sinds vorig jaar bij en het volume stijgt nog steeds. Naast knoflook gaan we binnenkort ook een container pomelo's introduceren en kijken hoe dit product bevalt in de markt. We willen groeien, zowel in volumes als assortiment. Het is wel de bedoeling dat we specialist blijven in enkele producten. De focus zal voorlopig liggen op gember en knoflook, want daarin zijn we gespecialiseerd."

Voor meer informatie:
KX Food
Min Li (algemeen)
Sophie Ye
Kleine Veerle 103
2960 Brecht - Belgiƫ
Tel: +32 3326 87 54
www.kxfood.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven