China: Old Huaniu-appelen keren terug op de markt

De "Old Huaniu"-appel is een ras die afkomstig is uit de provincie Gansu. "Het seizoen begint medio september en loopt af rond 15 oktober," zegt Du Zewen van Xihan Professional Fruit Agriculture Cooperative. 

Productiepiek
"Nadat de appelbomen vorig jaar voor het eerst fruit hebben geproduceerd, zitten ze dit jaar op hun productiepiek. We hebben 10% meer volume dan in het vorige seizoen. De kwaliteit is niet zo goed als vorig jaar wegens het droge weer in de eerste helft van 2016. De marktprijs is echter wel stabiel."

Toegenomen productievolumes
De coöperatie Du Zewen is gevestigd in het district Li. "De Old Huaniu werd in 1953 al in deze regio geteeld. Sindsdien is de markt drastisch veranderd en werd de Old Huaniu vervangen door de New Huaniu-ras, die er beter uitzag. Om de Old Huaniu tegen uitsterving te beschermen, zijn we in 2010 begonnen met de exclusieve teelt hiervan. We hebben daardoor met succes deze appelsoort weer op de kaart gezet. We verkopen de Old Huaniu-appelen onder het merk "Xihan Water + Picture". 80% van de appelen worden verkocht via conventionele winkels en 20% online. Ze worden verkocht door groothandelaren in Canton, Shenzhen, Sjanghai, Beijing en Henan. 20% van de appelen wordt geëxporteerd naar Maleisië, India en andere Zuid-Oost-Aziatische landen."

"In de afgelopen jaren zijn onze appelen steeds populairder geworden, waardoor onze exportvolumes constant toenemen. De exportprijzen zijn vrij stabiel, maar de prijzen op de Chinese markt fluctueren juist steeds meer. Dit komt voornamelijk door de algemene recessie in de markt in combinatie met het toenemende areaal voor een aantal variëteiten. We hopen dat we in de toekomst met behulp van een op de teeltsector gericht overheidsbeleid in de buitenlandse markt kunnen groeien. We willen graag onze appelen naar Europa exporteren." "Onze coöperatie werd in 2010 opgezet. We zijn de eigenaar van een areaal van 40 hectare in het district Li, waar we per jaar 1600 ton appelen produceren. Tegelijkertijd werken we samen met lokale telers in deze regio. Samen beheren we meer dan 130 hectare met een jaarlijkse productie van 5.000 tot 6.000 ton." 

"In de afgelopen zes jaar hebben we gebruik kunnen maken van hoe uniek ons product is en van de innovatieve mentaliteit van onze investeringsgroep. Daardoor hebben we een groot marktaandeel kunnen verkrijgen. Ook kregen we veel financiering en technologische ondersteuning van het lokale bestuur. We zijn erg positief over onze toekomst. Zolang men niet blindelings het eigen merk uitbreidt, maar blijft focussen op de kwaliteit van het product, wordt de Chinese appelsector geleidelijk aan steeds stabieler."

Mr. Du Zewen, CEO
Li county Xihan Professional Fruit Agriculture Cooperative 
Telephone: +86 152 9399 1321
Email: 425843636@qq.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven