Nieuwe impuls voor export

Zuid-Afrikaanse citrusexporteur SAFE ontvangt SIZA-certificering

South African Fruit Exporters, SAFE, heeft zijn wereldwijde marktpositie versterkt nu het wederom één van zijn bedrijven voldoet aan de internationale richtlijnen voor ethische arbeidspraktijken. 

Een onafhankelijke controle heeft uitgewezen dat de Skilderkrans citrusplantage in Limpopo voldoet aan de arbeidsrichtlijnen van het SIZA, Sustainability Initiative South Africa.De SIZA-certificering is gebaseerd op de richtlijnen voor beste praktijken zoals opgesteld door de GSCP, Global Social Compliance Programme. "We zijn blij dat we Skilderkrans een 'A' waardering hebben kunnen toekennen," vertelt SAFE-manager Wibo van de Ende. "Wij feliciteren het bedrijf en de werknemers wiens inspanningen uiteindelijk hebben geleid tot deze SIZA-certificering."

De controles voor alle SAFE-citrusbedrijven zijn hiermee afgerond. In november zullen er controles plaatsvinden bij alle SAFE-druivenbedrijven. SAFE heeft een druiven- en citrusareaal van 1.470 hectare verspreid over 10 bedrijven in Zuid-Afrika en exporteert naar de EU, Scandinavië, het Midden-Oosten en Azië.In maart 2013 werd Skilderkrans onderdeel van SAFE, waarna een intensief ontwikkelingsproject startte met 102 hectare nieuwe aanplant en verbetering van de infrastructuur en irrigatie. Inmiddels produceert de plantage kwaliteitscitrus voor de export. Skilderkrans biedt werk aan 55 werknemers en zo'n 100 seizoenskrachten. "We hebben hard gewerkt aan het opbouwen van goede arbeidsverhoudingen en zijn blij met de SIZA-certificering," vertelt Skilderkrans manager, Hilary Weyers.

Eerder dit jaar doorstond Skilderkrans al met succes de jaarlijkse evaluatie door GlobalGAP. Weyers legt uit dat Skilderkrans momenteel werkt aan verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden door de bouw van een accommodatie voor alleenstaande werknemers. Getrouwde werknemers wonen in omliggende steden. Andere faciliteiten van het bedrijf bestaan onder meer uit de regelmatige aanwezigheid van een mobiele kliniek, waar ter plekke HIV-tests gedaan worden. Skilderkrans beschikt ook over een opleidingscentrum. Zo'n 12 werknemers, die ooit als handarbeider begonnen, bekleden nu leidinggevende en uitvoerende functies. 

Bezoek www.safe.co.za voor meer informatie

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven