Dreigend tekort aan gewasbeschermingsmiddelen voor AGF

De strenge regelgeving van de EU in combinatie met het negatieve publieke imago van fytosanitaire producten zorgt ervoor de dat registratie van dit soort producten wordt bemoeilijkt. Het concurrerend vermogen van de Spaanse AGF-sector is echter afhankelijk van fytosanitaire producten. 

Dit is de mening van een aantal experts op een conferentie over de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen voor kleine gewassen, die tijdens Fruit Attraction in Madrid werd georganiseerd.

De experts waarschuwen ervoor dat een groot aantal aan kleine soorten gewassen niet interessant genoeg zijn voor de sector om een investering in geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen te rechtvaardigen. Deze "kleine" gewassen betreffen onder andere de meeste soorten AGF, die goed zijn voor 22% van de totale waarde van de teelt in de EU.

Het Spaanse model
Valentín Almansa, algemeen directeur van Sanidad de la Producción Agraria (Gezondheid van Landbouwproductie), zegt dat Spanje onlangs een nationaal model heeft opgezet waarmee nader gekeken wordt naar kleine gewassen. Dit model had volgens hem bij aanvang wat voeten in de aarde, maar begint nu zijn vruchten af te werpen. Sinds augustus is er goedkeuring verleend aan 10 producten en is er ruimte ontstaan voor verdere maatregelen.

"Ik ben ervan overtuigd dat deze procedure ons in de toekomst veel profijt zal geven. We zullen in staat zijn om oplossingen voor de sector te vinden, hoewel deze oplossingen niet volledig toereikend gaan zijn wegens de strenge regelgeving van de EU," aldus Almansa.

Hij erkende dat de juridische warboel en de negatieve publieke opinie de registratie van fytosanitaire producten tot een hachelijke onderneming maken. Dit ontmoedigt bedrijven die in deze sector actief zijn. "Gewasbeschermingsmiddelen zijn een onderwerp van het publieke debat geworden. Zelfs de media houdt zich bezig met zaken als nicotinoïde of glyfosaat."

Carlos Palomar, algemeen directeur van Aepla (belangenvereniging voor bedrijven in de sector voor gewasbescherming), zegt dat er nu al sprake is van verschillende gewassen waarvoor op dit moment geen toereikende gewasbeschermingsmiddelen voor op de markt zijn. De situatie voor kleine gewassen is volgens hem des te erger, omdat het voor bedrijven simpelweg niet de moeite waard is om hiervoor middelen te ontwikkelen. Deze kleine gewassen zijn onder andere AGF als blauwe bessen, kersen, bladsla, kool, radijzen, pruimen, kaki, etc.

FEPEX-directeur José María Pozancos zegt dat het aanbod aan groenten en fruit een van de belangrijkste aspecten van de Spaanse AGF-sector is. In tegenstelling tot andere landen loopt de productie van veel van deze producten namelijk bijna het hele jaar door. "Als we dit aanbod niet stabiel kunnen houden doordat we de benodigde regelgeving voor voedselveiligheid niet op orde hebben, gaat dit gevolgen hebben voor zowel de kleine gewassen als voor de sector als geheel," zegt Pozancos

De directeur van de Europese vereniging voor gewasbescherming (ECPA), Euros Jones, schetste de situatie rondom kleine gewassen zoals deze beschreven staat in EU verordening 1107/2009. Hij benadrukte daarbij dat de term "klein" eigen misleidend is. Onder de term "kleine gewassen" vallen namelijk groenten, fruit, kruiden en zaden die samen per jaar voor de EU een omzet van zo'n €70 miljard genereren.

Bron: EFEAGRO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven