Libanese appeltelers eisen compensatie

In Libanon roepen appeltelers de regering op gehoor te geven aan hun eis voor schadevergoeding. Als waarschuwing aan de regering heeft Antoine Howayek, voorzitter van de Libanese Telersvereniging, een actiedag aangekondigd.

"De strijd van telers voor het herstel van hun rechten en beëindiging van de politieke en financiële corruptie is nog maar net begonnen," liet Howayek op 29 september in een verklaring weten. In diverse regio's in het land hielden telers afgelopen zaterdag protestacties, zoals wegblokkades, waarbij zij de regering opriepen hen te steunen bij de afzet van hun producten op de binnen- en buitenlandse markt. De agrarische sector in Libanon groeit traag wat deels te wijten is aan de situatie in Syrië. Voorheen werd een aanzienlijk deel van de Libanese AGF-productie naar Syrië geëxporteerd. Ook de export naar overige Arabische landen en de Golfstaten verliep grotendeels via Syrië. 

Howayek legt uit dat appeltelers de regering nu vragen hen te steunen door appelen af te nemen voor €4,70 per tray van 20 kilo. Er is eveneens een verzoek ingediend om opnieuw invoerrechten te heffen op uit Europa geïmporteerde appelen en een Nationale Bank voor Agrarische Ontwikkeling op te richten. Volgens een wet uit 1994 is de Nationale Bank voor Agrarische Ontwikkeling bedoeld om telers gemakkelijker toegang tot leningen te geven. Landbouwminister, Akram Chehayeb, liet in een reactie weten dat Libanese appeltelers hun producten tegen het einde van oktober mogelijk naar Jordanië kunnen exporteren. Hij vertelde eveneens dat ook Rusland een mogelijke afzetmarkt is maar merkte hierbij wel op dat de export naar deze markt de nodige kosten met zich meebrengt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven