Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blauwebessenteler Thim van den Berg:

"‘In deze tijd is het lastig om ver vooruit te kijken"

In een verstopt stukje Nederland achter Roermond in Boukoul, pal tegen de Duitse grens, ligt het blauwe bessen bedrijf van teler Thim van den Berg. Samen met zijn vader Dick zorgt hij hier voor de teelt van 17 hectare blauwe bessen terwijl moeder Lisette en zus Laura het op het bedrijf gelegen lunchcafé/terras met boerderijwinkel bestieren. ZON magazine ging op bezoek bij deze 'blauwe bessen familie' in Swalmen.
Hoewel het nog geen vakantietijd is heerst er al een gezellige drukte op het ruime terras van 'Plantage Blankwater', zoals de naam van het blauwe bessen bedrijf en het lunchcafé van de familie van den Berg luidt. Teler Dick van den Berg kwam in 1997 samen met echtgenote Lisette en hun kinderen, waaronder zoon Thim en dochter Laura vanuit het Utrechtse Houten naar Swalmen om er een bestaand teeltbedrijf in blauwe bessen van op dat moment tien hectare over te nemen. 'Dat was de start van ons bedrijf, en in 2011 ben ik in de maatschap gekomen', blikt gesprekspartner Thim terug. Inmiddels is het teeltbedrijf niet alleen flink gegroeid (nu 17hectare en plannen voor uitbreiding naar 20), maar is onlangs ook een proces van bedrijfsopvolging gestart. 'De bedoeling is dat ik het teeltbedrijf op termijn volledig overneem, maar voorlopig blijft pa nog lekker meewerken. Bij de horeca zal mijn zus Laura uiteindelijk het bedrijf overnemen. Binnen het gezin zijn we nu aan het nadenken hoe we dat allemaal het beste vorm kunnen geven'.



Startblokken
Het interview bij Blankwater vindt eind juni plaats, een week voordat de oogst gaat beginnen. Thim: 'Op dit moment staan we in de startblokken voor de pluk. De zetting is goed geweest en we verwachten ook goed te kunnen oogsten. We houden vast aan vollegrond, hebben in de afgelopen jaren wel met tunnels geëxperimenteerd maar dat is een teeltwijze die voor ons gevoel toch niet echt bij ons past. We zien er ook geen echte meerwaarde in als je bekijkt wat er de laatste jaren in Europees verband allemaal is aangeplant'. Thim is van mening dat het door die internationale ontwikkelingen echt zaak is om de markt goed te blijven volgen. 'Er is inderdaad veel areaal bijgekomen, en dat maakt het lastig om ver vooruit te kijken bij je beslissingen. Het wordt de komende jaren zeker een uitdaging, maar ik ben ervan overtuigd dat we als Nederlandse telers ons nu én in de toekomst met goede kwaliteit zullen blijven onderscheiden van de rest van Europa. In een aantal landen wordt bijvoorbeeld nog altijd met rassen gewerkt waar we in de Nederlandse teelt al jaren geleden afscheid van hebben genomen omdat ze niet aan onze kwaliteitseisen voldeden, dus dat geeft ons wel een voorsprong'.

Wat maakt de blauwe bessen teelt zo boeiend? Thim denkt even diep na: 'Dat is lastig uit te leggen. Ik vind het gewoon een hele afwisselende en ook uitdagende teelt, waar je als teler goed je vakkennis op moet aanspreken. Dat geldt natuurlijk ook wel voor andere gewassen, maar blauwe bessen hebben voor mij toch iets bijzonders. Ik weet nu al dat je met deze teelt je hele leven nieuwe dingen blijft leren, en ook altijd weer voor verrassingen komt te staan. Dat houdt het afwisselend en spannend. Hier op deze locatie hebben we daarbij ook nog eens met een lastige waterhuishouding te maken, met een grote variatie in de grondwaterstand, dus uitdagingen voldoende'.

Tevreden
Thim geeft aan tevreden te zijn over zijn lidmaatschap bij ZON/Sun Berry International. 'Ik heb weliswaar niet het besluit genomen om lid te worden want dat heeft mijn vader destijds gedaan bij de overname van het bedrijf, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik over zijn keuze tevreden ben. Als ik kijk naar de kilo's die internationaal worden geproduceerd dan heb ik niet de illusie dat je als individueel bedrijf in dat krachtenveld mee kunt. Ik geloof dan ook echt in de samenwerking binnen een telersvereniging want dan sta je gewoon sterker in de markt. Natuurlijk is er overal wel iets, maar al met al vind ik dat het de laatste jaren bij ZON/SBI prima loopt. Ik kan eigenlijk niet echt iets noemen waar ik ontevreden over ben. Er is frequent overleg met de telers en de lijnen zijn kort waardoor je van beide kanten snel kunt schakelen'.

Wat zijn de ambities voor de verdere toekomst? 'Allereerst zijn we op dit moment natuurlijk aan het nadenken over de bedrijfsopvolging door mijn persoon. Dat is een proces dat je niet van vandaag of morgen even regelt, en waar we als gezin zorgvuldig over nadenken. Daarnaast focussen wij ons vooral op de uitbreiding met drie hectare en het verbeteren van de bestaande plantage en daar hebben we voorlopig de handen vol aan. Zoals ik al zei vind ik de ontwikkelingen op de internationale markt niet van dien aard dat je nu al voor jaren vooruit moet gaan denken', zo besluit Thim van den Berg.

Bron: ZON Magazine
Tekst en fotografie: Jos Caubo

Publicatiedatum: