Matig kersenseizoen drukt export Belgische kersen

Belgische kersentelers blikken terug op een matig verlopen kersenseizoen. Vorige week vrijdag werden de laatste kersen geveild bij de Belgische Fruitveiling. Veilingdirecteur Philip Lowette geeft aan dat de matige weersomstandigheden en grotere druk van de suzuki-fruitvlieg zijn weerslag op hebben gehad op de productie en kwaliteit.

"We zijn vrij laat gestart. Rond 5 juli zijn we begonnen met sorteren. In totaal hebben we een kleine miljoen kilo gedaan. Dat is ongeveer 20 procent minder dan in 2015. We sorteren met een elektronische machine van Unitec en hadden iets meer uitval (10%) dan vorig jaar, waardoor de middenprijs ook wat lager uitkwam," vertelt Lowette.

Met name de vroege rassen hadden erg te lijden van het slechte weer. Zo was het productievolume van Samba slechts 25 procent van dat van vorig jaar. Bij de latere rassen was de productie van Kordia bijna gelijk aan die van 2015 en die van Regina iets lager. Bij Sweetheart was met een productie van slechts 20 procent sprake van een misoogst. Ook de problemen met de suzuki-fruitvlieg waren vanwege de hogere luchtvochtigheid groter dan in 2015. Het aandeel overkappingen is in België vrij laag, maar stijgt jaarlijks. Het is dankzij de percelen overkapte kersen dat de productie niet verder is teruggelopen dit jaar, stelt Lowette.

Normaal gesproken wordt bijna de helft van de Belgische kersen geëxporteerd, maar dit jaar zijn de kersen slechts mondjesmaat over de grenzen heen verhandeld. Een klein deel van de kersen vond dit jaar zijn bestemming in Frankrijk.

Over alle kwaliteiten heen schat Lowette dat de middenprijs dit jaar uitkomt rond € 2,70. De eersteklas kersen zijn daarbij verhandeld voor 3,10 tot 3,20 euro. In totaal worden via alle bij het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen aangesloten partners jaarlijks ruim 2 miljoen kilogram kersen vermarkt.

Bron: NFO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven