Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootschalig gebruik koper in bio-landbouw onder vuur

Biotelers spuiten op grote schaal koper op hun gewassen om zo een nare schimmelziekte te bestrijden. Het koper is giftig en mag alleen in hele kleine hoeveelheden worden gebruikt. Maar biologische telers bewerken hun gewassen op grote schaal met koper. Dat meldt BNR.

De vele schimmels op de gewassen zijn onder meer het gevolg van het slechte weer van dit voorjaar. Maar het gebruik van koper is wat Margreet van Brakel van SKAL Biocontrole, toezichthouder op de biologische productie in ons land, niet de ideale methode. "Het past niet echt bij de uitgangspunten van de biologische sector en het zou kunnen leiden tot imagoschade. Dus het zou goed zijn als de sector zelf de verantwoordelijkheid neemt rondom het gebruik van koper."

Het voornaamste probleem is volgens Van Brakel onduidelijkheid over de wetgeving rond het gebruik van koper: de Europese biologische verordening staat het gebruik van koper in de biologische productie toe, terwijl het in Nederland verboden is als bestrijdingsmiddel. Wél is het hier nog toegestaan als bladmeststof. "Dat maakt het heel erg moeilijk voor toezichthouders als de NVWA en Skal om daarop in te grijpen."

Bron: BNR Nieuwsradio
Publicatiedatum: