Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Prijs bio-druiven hetzelfde als conventioneel"

Eerste Belgische biodruiven uit Overijse iets later

Tholen - Op vrijdag 8 juli werden de eerste Royal-druiven uit de streek Overijse geplukt bij teler Filip Luppens van het teeltbedrijf Soniën. "De druiven zijn enkele dagen later dan normaal, vanwege de weersomstandigheden. Het was herfst in de lente en ook wij hadden daar last van ondanks dat onze kassen verwarmd zijn. Vanwege de hogere stookkosten ligt de prijs dit jaar wat hoger dan anders. Momenteel kosten de druiven 12 euro per kilo."



Verschillende rassen
In totaal heeft het druivenbedrijf Soniën een areaal van 3000 vierkante meter met verschillende druivenrassen staan waaronder Royal, Muscat, Leopold III, Frankenthall. De teler ziet het seizoen rooskleurig tegemoet. "We behoren tot de vijf grootste druiventelers in de streek en produceren al enkele jaren ongeveer dezelfde volumes. Meer dan de helft van de producten wordt aan huis verkocht."



Biogarantielabel
Filip vertelt dat ze rond het jaar 2000 zijn overgestapt naar biologische teelt. "Er was toentertijd meer concurrentie in de fruitteelt en we wilden ons onderscheiden. Vanaf die tijd hebben wij onze eigen afnemers gezocht in de biowereld. We zijn de enigen die 100% biologische Belgische druiven telen met het Biogarantie-label." Hij benadrukt dat het prijsniveau voor zijn druiven niet hoger ligt dan bij de conventionele druiven. "Mensen komen speciaal naar ons voor biologische druiven. Waarom zou je die consument straffen omdat ze bio eten? Ook is het qua kostprijs niet zo'n groot verschil, dus wat dat betreft kunnen we hetzelfde prijsniveau aanhouden als onze collega's. De druiventeelt loont zich prima voor biologische teelt."

De teler geeft aan dat bio en conventioneel steeds meer naar elkaar zijn toegegroeid. "Toen ik zelf startte met de bioteelt namen veel conventionele telers het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen minder serieus. In de jaren erna is de wetgeving veranderd en nu wordt er stevig op toegezien wat er wel en niet gebruikt mag worden."

Voor meer informatie:
Druiven en Wijnkelders Soniën
Brusselsesteenweg 538
3090 Overijse
GSM 0474 78 22 51
tel 02 657 92 45
www.sonien.be
filip.luppens@telenet.be