Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
glastuinbouw maakt schade op

"Het hagelde tennisballen en voelde als kanonskogels"

Tholen - De omvang van de schade die de hagel vorige week heeft aangericht in Zuidoost Brabant is afgelopen weekend duidelijker geworden. In totaal is zo'n 150 hectare kas totaal vernietigd en wordt er van nog eens 50 hectare gekeken wat er te redden valt. Vandaag houden verzekeraars een crisisoverleg met ZLTO, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, LTO Nederland en het ministerie van Economische Zaken.


De kas van Wim van den Boomen, paprikateler. Hij heeft contact met de telers in het gebied en schat het geraakte areaal op 150 hectare.

Het was een weekend vol inventarisatie en een voorzichtig begin van herstel voor de Brabantse telers die afgelopen donderdag zwaar geraakt zijn door het noodweer dat over het oosten van de provincie raasde. De supercell beschadigde afgelopen donderdag zo'n 150 hectare glastuinbouw in het gebied. Vrijdagmiddag kwamen de zwaarst getroffen telers in de regio bij elkaar, op initiatief van de ZLTO-vakgroep glastuinbouw. Dit weekend bezochten schade-experts en taxateurs van Interpolis de getroffen ondernemers. Ze hebben de schade in beeld gebracht en staan de ondernemers bij om maatregelen te nemen die meer schade voorkomen. Vandaag komt de Haagse delegatie praten met belangenverenigingen en verzekeraars. De Haagse bestuurders wordt gevraagd ook na te denken over een noodfonds. Aan de orde komen zaken als gewasbescherming, bemesting en tijdelijk WW voor personeel.

Kassen aan gort
Vrijdag raamde de ZLTO de schade al op minstens 100 miljoen euro. De schade kan nog flink oplopen, afhankelijk van de benodigde hersteltijd van het kasdek. Bij Interpolis waren om 16:00 uur 's middags zo'n 400 schademeldingen binnengekomen. Complete kasdekken zijn door de hagel stukgeslagen en gewassen worden als verloren beschouwd. Daaronder ook de twee Somerse vestigingen van Greenco, samen 14 hectare. "Zowel de totale teelt als de kassen moeten als verloren worden beschouwd", schreven zij. Het bedrijf zoekt samen met andere telers manieren om hun klanten toch te kunnen voorzien van snacktomaten. Ook Pieter van Gog kan zijn kassen grotendeels afschrijven, net als Wim Peeters. "We hebben even geen woorden", schrijft Kwekerij Moors op Facebook. De kassen van het bedrijf zijn zwaar beschadigd. "Het hagelde tennisballen en voelde als kanonskogels." Ze gaan ervan uit dit jaar geen paprika's meer te kunnen oogsten. "Gelukkig geen persoonlijk leed. Sterkte voor iedereen die het kan gebruiken." In de regio zijn vooral groentekassen getroffen, maar ook de sierteelt is de schade niet ontkomen. Anthuriumkwekerij Wijnen Asten zag de hagel door de kas komen. Zaterdag begon Totaal Service voor de Tuinbouw uit Monster met glasruimen. "Door deze snelle service blijft het voor ons mogelijk om voor u mooie Anthuriums te snijden. Wij leven met iedereen mee!" schrijven de anthuriumkwekers.

Markt uit balans
De afzetcoƶperaties zijn aan het inventariseren wat de gevolgen zijn voor de kasgroentenaanvoer. Bij Weyers is al duidelijk dat de paprika-aanvoer geraakt is nu twee van de aangesloten bedrijven uit productie zijn. "Een met 10 hectare rode paprika in Someren en een kwekerij met 5 hectare geel in Asten", laten ze weten. De gevolgen zijn momenteel in de prijzen nog niet te zien.

Schade niet te repareren
Will Bakker van Totaal Service voor de Tuinbouw bv heeft inmiddels een ronde door het gebied gedaan en is bij de eerste kwekerij aan de slag. "We lopen er nu met tien mensen en as het goed is komen er donderdag nog zes bij. Maar al loop ik er morgen met 166 man - dan nog is er nauwelijks beginnen aan. Je komt hoe dan ook mensen te kort." Ook nu speelt het tekort aan mankracht in de Nederlandse glastuinbouw, iets waar bij de schade vorig jaar in de Bommelerwaard veel kritiek op kwam. Het verschil met de huidige situatie is dat de getroffen kassen moderner, hoger en ook groter zijn. Repareren en doortelen is eigenlijk geen optie meer. De schade is te groot. "De verzekering besluit dat de stekker uit de teelt gaat."

Zelf is Bakker nu bezig bij bovengenoemde Anthuriumkwekerij, die er wel voor kiest de teelt te behouden. "De groentetelers halen in het najaar de gewassen uit de kas. Dit zijn meerjarige gewassen, dus doen we er alles aan om de planten te redden." Met extra bescherming in de goot en inzet van de schermen wordt getracht de kas dicht te krijgen. "Dan kun je het klimaat beheersen en de plant redden."

Bakker ziet vooral glasschade. "Gehard of ongehard - tegen die ijsballen is geen ruit bestand. De schade aan de constructies lijkt beperkt. Maar de praktijk leert dat er eerst geruimd moet worden en dat je pas bij het beglazen weer ziet of er deuken in de roede zitten."

Overheidssteun
Op de social media van tuinbouwbedrijven stromen de steunbetuigingen binnen - maar dat zet financieel gezien weinig zoden aan de dijk. De belangengroepen doen dan ook een beroep op de overheid. "Natuurlijk zullen telers in eerste instantie een beroep doen op hun verzekeringsmaatschappij. Maar een belangrijk deel van de schade valt buiten de reguliere verzekering. Daar mogen telers niet eenzijdig de dupe van worden", vindt Albert Jan Maat van LTO Nederland. Volgens Maat is er geen sprake van een normaal bedrijfsrisico. "Daarvoor waren de weersomstandigheden te uitzonderlijk. Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. De consequenties daarvan mogen niet eenzijdig op het bordje van de telers terecht komen." De organisatie wijst onder meer naar Frankrijk en Duitsland: landen die het platteland inmiddels te hulp zijn geschoten met financiƫle tegemoetkomingen vanwege de extreme wateroverlast aldaar. ZLTO sluit zich bij de oproep aan.

Lees hier het bericht van afgelopen vrijdag.