schade boycot: 100 tot 125 miljoen per seizoen

Fruitsector bepleit herstel handelsrelaties met Rusland

"Zet u in om de handelsrelaties met Rusland te normaliseren." Die oproep overhandigde de Nederlandse fruitsector woensdagmorgen 22 juni aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer. Door de Russische boycot van groenten en fruit staan de afzet en prijsvorming van appels en peren zwaar onder druk. Daarom bepleiten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op korte termijn effectieve maatregelen om te voorkomen dat veel bedrijven gedwongen moeten stoppen.De maatregelen zijn gericht op vraagherstel, promotie voor extra consumptie en lastenverlaging. De sector verricht zelf inspanningen gericht op een sterke marktpositie voor Nederlands product op de thuismarkt en meer promotie, evenals het aanbieden van appels en peren aan Voedselbanken. Het GroentenFruit Huis en de NFO roepen kabinet en Tweede Kamer op inzet te plegen om de handelsbetrekkingen met Rusland te normaliseren, de EU-interventieregeling voor groenten en fruit te verbeteren, een gelijk speelveld met eerlijke concurrentie binnen de EU te bevorderen en – aansluitend op de beleidsinzet van staatssecretaris Van Dam - samen met de fruitketen en retail meer te investeren in stimulering van de fruitconsumptie.Schade loopt in miljoenen euro's
De voorzitters Michiel Gerritsen van NFO en Kees Wantenaar van GroentenFruit Huis overhandigden de 'Oproep voor marktherstel en versterking van de concurrentiepositie van de Nederlandse fruitsector' woensdag 22 juni om 10.30 uur aan de Vaste Kamercommissie en om 10.45 uur aan Van Dam. Dit moment ging vooraf aan het Algemeen Overleg over de EU-Landbouwraad. Op het Plein deelde een delegatie fruittelers appels en een flyer uit aan het passerende publiek, om duidelijk te maken dat de Russische boycot de telers en handelaren in de fruitsector onevenredig hard treft en zorgt voor aanhoudend zwaar weer. De schade wordt geschat op 100 tot 125 miljoen euro per seizoen. Na de boycot was sprake van extra consumptie in eigen land, maar dat is weer voorbij.

De EU-interventiemaatregelen dragen niet bij aan marktherstel en de export naar nieuwe bestemmingen (één miljoen peren naar China) compenseren het verlies aan afzet van 60 miljoen kg peren naar Rusland bij lange na niet. Het vooruitzicht voor het komende afzetseizoen is nu al ronduit slecht: er zijn nog grote Europese voorraden van de vorige oogst en de vraag naar industriefruit is voorzien voor het komend jaar.
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.