Mooy Logistics viert uitbreiding Hazeldonk

Tholen - Een speciale koudezone waardoor de koudeketen van zachtfruit ononderbroken blijft, rijpcellen praktisch naast de docks en high-tech verpakkingslijnen voor druiven en zachtfruit. Het is allemaal te vinden in het nieuwe pand van Mooy Logistics. Gisteren stond Willem Zonnevijlle samen met partners Rob Bondt van IQ Packing en Theo Houwen van Driscoll's stil bij de samenwerking die de uitbreiding mogelijk maakte.


Theo Houwen (Driscoll's) en Willem Zonnevijlle (Mooy Logistics) in de nieuwe koelzone.

"Dit is de spie", laat Willem Zonnevijlle van Mooy Logistics zien. "Dat was een uitdaging bij de nieuwbouw. We moesten het bestaande gebouw verbinden met de nieuwe koudezone โ€“ maar dan houd je hier geen makkelijke, rechte hoek over." Toch is het gelukt: in de spie staan al verpakkingslijnen voor citrus en komen rijpingscellen voor avocado's te staan. Het verbindt bovendien het bestaande gebouw van Mooy Logistics op Hazeldonk, van 10.000 m2 met de nieuwe uitbreiding van 8.500 m2 waarvan 3.000 m2 verdiepingsvloer.


Het 'lastige' hoekje, de Spie. Links komen nog rijpingscellen voor avocado's. Achterin citruslijnen, boven opslag.

Samenwerking
Aan de nieuwbouw ligt een intensieve samenwerking met Driscoll's en IQ Packing ten grondslag. Mooy Logistics is al sinds 2009 gevestigd op Hazeldonk. "Eric in 't Veld van Triple Consultancy heeft Driscoll's en ons bij elkaar gebracht. Driscoll's zocht meer ruimte en met die ambitieuze plannen konden zowel wij als IQ Packing meegroeien", vertelt Willem Sonnevylle. Na de oprichting van de koudezone in 2013 in de bestaande faciliteit (2 graden) is er het afgelopen jaar gewerkt aan de uitbreiding van het gebouw.

Afgelopen maand werden de laatste zaken afgerond. Met succes, vindt Theo Houwen van Driscoll's. "In onze tweede week in de nieuwe vleugel hebben we al ons record van 5000 pallets per week verbroken." En dat is iets om trots op te zijn, vindt hij. "We werken met een natuurproduct. De omstandigheden veranderen snel โ€“ als de zon plots gaat schijnen, zit de forecast er wel eens naast. Dan hebben we flexibele en professionele partners nodig."


De nieuwe ruimte van IQ Packing, op de mezzaninevloer.

Inpaklijnen
Die heeft Driscoll's gevonden in Hazeldonk. Zo heeft ook IQ Packing in het nieuwe pand niet alleen flink meer ruimte op een fraaie mezzaninevloer, maar ook flinke plannen. Rob Bondt kon gisteren al een aantal bijzondere inpaklijnen laten zien. Een semi-automatische druivenlijn bijvoorbeeld, waarmee per uur zo'n 1200 punnets van 500 gr gevuld kunnen worden. Het is de eerste lijn in deze soort.


De gloednieuwe semi-automatische druivenlijn. De punnets worden automatisch aangevuld tot 500 gram.

Blauwe bessen-lijn
Ook staat er al een BBC-lijn voor de blauwe bessen. Met de kleur- en defectsorteerder, een softsorter en daarna nog een grading band voor de visuele check wordt eerst de kwaliteit van de bessen gecontroleerd. Daarna gaat het fruit de punnets in en kan het door naar de stickerlijn. Met ca. 8 mensen aan de lijn verwacht Bondt zo'n 100 punnets per minuut te kunnen vullen. Hij mikt met de uitbreiding op de kansen die Driscoll's biedt, maar hoort ook van onder andere Franse, Duitse en overzeese klanten dat de vraag naar ompakfaciliteiten op een logistiek sterke locatie toeneemt.


Rob Bondt (IQ Packing) bij de nieuwe blauwebessenlijn. Eerst wordt er gesorteerd op kleur, defecten en zachtheid....


Daarna volgt een optische controle en worden de punnets gevuld en gesloten.


Met de pallet-lift naar beneden.
 

De palletlift in beweging

Naar beneden

Het verpakte product verdwijnt vervolgens met de palletlift naar beneden, naar de koudezone waar de koelcellen en docks gevestigd zijn. Daar is de gevoelstemperatuur bijzonder aangenaam โ€“ terwijl het volgens de thermometer toch echt overal in het crossdock 2 graden is. "We hebben hier geen ventilatoren, nauwelijks windflow. Het voelt niet koud", vertelt Adwin Huijbregts van Driscoll's. "Dat is goed voor het zachtfruit en een verbetering qua arbeidsomstandigheden." Verder, laat Willem zien, is de afstand tussen de koelcellen en de docks flink verkleind. "In plaats van 100 meter lopen ze nu 15 meter. Dat scheelt zo 2 a 3 minuten per pallet."Een van de koelcellen, naast de docks gelegen


In de ruimte ligt Driscoll's product met het nieuwe logo


Trotse groep bij elkaar!

De bouwactiviteiten zijn voor Mooy Logistics nog niet klaar. Naar verwachting wordt er dit najaar gestart met de bouw van vijf tot acht rijpcellen voor avocado's.


Voor meer informatie:
Gert Noorderink
Mooy Logistics
Tel: 0180-454274
gnoorderink@mooy.nl
www.mooy.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.