Nu er weer mango's op de markt komen, waarschuwen lokale voedselveiligheidsdiensten fruithandelaren geen chemicaliën toe te passen voor het kunstmatig rijpen van fruit.
Tijdens een bijeenkomst werd handelaren uitgelegd dat het fruit op natuurlijke wijze moet rijpen. Het gebruik van chemicaliën, zoals calcium carbid, is vanaf 2011 verboden en brengt de volksgezondheid in gevaar.
Het kan leiden tot diarree, huidontstekingen, maagzweren en irritatie van het mondslijmvlies.
Het natuurlijke rijpingsproces neemt twee tot drie dagen in beslag, terwijl kunstmatig rijping binnen 20 uur plaats kan vinden.
Natuurlijke gerijpte mango's krijgen geleidelijk hun gele kleur en smaken beter dan kunstmatig gerijpte exemplaren.
Consumenten krijgen het advies de mango's na aankoop thuis verder te laten rijpen. Ondanks de waarschuwingen van lokale overheden, blijven veel handelaren uit winstbejag kunstmatige rijpingsmethoden toepassen tijdens het mangoseizoen.
Bron: thehindu.com