Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jon Clark - Total Worldfresh

"Winstmarges telers op lange termijn reden tot zorg voor steenfruitsector"

"Over het algemeen was 2015 een goed jaar voor kersen en steenfruit," zegt Jon Clark van de Britse importeur Total Worldfresh.

"Het begin van het jaar zag een goed einde van het kersenseizoen in 2014/15 in het zuidelijk halfrond met een geweldige kwaliteit en een langer seizoen. De zomer leek een uitdaging te worden met agressieve retailactiviteit qua kersen en steenfruit, maar de sterke koers van de Britse pond hielp wat van die uitdaging te beheersen om een goede omzet en volume te verkrijgen. De winstmarges op de lange termijn van steenfruittelers zijn volgens mij echter wel een reden tot zorgen voor de sector."



Het einde van 2015 was lastiger met een later begin van het Chileense kersenseizoen, dat zorgde voor een tekort aan volume. Het Zuid-Afrikaanse steenfruitseizoen begon daarentegen wel goed.

Engeland had dit jaar en grote kersenoogst, wat volgens Clark ten voordele was voor de totale kersenmarkt. "Als er Brits fruit voor handen is, neemt de consumptie toe, wat gezorgd heeft voor een zeer goede groei jaar op jaar."

Wat nieuwe variëteiten betreft was de Orondo ruby-kers uit Washinton een recent succes als ook nieuwe aanplantingen in het Verenigd Koninkrijk aan Kasandra-kersen. De eerste oogst van de Staccato-variëteit, die exclusief van Total Worldfresh afkomstig is, komt nu binnen.



"Met steenfruit zijn we zeer actief bezig met proeftijden, waarmee we tot een succesvolle groei komen in het Verenigd Koninkrijk en hopelijk tot een verbeterde kwaliteit en een uitbreiding van het seizoen." legt Clark uit. "Internationaal gezien zijn we erg druk bezig geweest met een aantal kweekprojecten, die geleid worden door onze technische directeur voor steenfruit, Simon Percival. We zien daar een aantal geweldige resultaten en mogelijkheden van komen."

Voor de import van het noordelijk halfrond is Spanje een dominante speler, zowel voor kersen als voor steenfruit. Historisch gezien was Turkije de grootste bron voor geïmporteerde kersen, maar dat land is gemarginaliseerd omdat Spanje de leiding heeft overgenomen door nieuwe variëteiten en kortere transporttijden. Italië speelt qua steenfruit nog steeds een grote rol in bepaalde periodes van het seizoen.

Er wordt veel aangeplant in de wereld, hoewel niet alles hiervan tot meer oogst leidt omdat een groot deel neerkomt op het opnieuw planten en vervangen van oudere, minder productieve variëteiten. "Er is zeer zeker een duidelijke motivatie op wereldniveau om geweldig smakend fruit te produceren in plaats van fruit met een hoge opbrengst. Veel hiervan wordt gestimuleerd door opkomende markten en behoeftes om deze van product te voorzien," zegt Clark.

Clark geeft toe dat de huidige warme winter een reden tot zorgen is. Er zijn echter nog drie maanden te gaan aan wat koud weer zou moeten zijn om de bomen in het noordelijk halfrond af te koelen, zodat ze een goede en goed getimede oogst geven in 2016.



El Niño had de grootste impact in Zuid-Amerika. Chili heeft verschrikkelijk te lijden gehad met keren en Clark denkt dat het land eindigt met een volume dat ongeveer de helft is van wat de oogst daar in potentie had kunnen zijn toen de vorige winter afliep. "We hebben toegenomen productie gezien vanuit Argentinië, Zuid-Afrika en ook Australië, die compenseert voor het gemis aan volume.

Droogte is al vele jaren een probleem geweest in Zuid-Afrika en watermanagement is erg belangrijk voor de toekomst van niet alleen Zuid-Afrika, maar ook de rest van de wereld.

Er zijn veel handelsovereenkomsten opgesteld over de hele wereld, met als meest recente voorbeeld tussen Australië en een aantal Aziatische landen. Omdat er echter zeer weinig fruit vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Australië wordt geëxporteerd, denkt Clark niet dat dit invloed zal hebben.

"Ik herinner me hoe 20 jaar geleden citrus, packham-peren en victoria-druiven uit Australië werden geïmporteerd. Maar daar zie je nu erg weinig van terug in het Verenigd Koninkrijk. Er zal dus niet direct een impact zijn. Maar als het ene verdrag wordt gesloten is het volgende verdrag nooit ver weg. Dus als deze nieuwe en opkomende markten mee gaan spelen, zal dit effect hebben op de Europese import. Wereldhandel is nu makkelijker en commercieel gezien zijn dat de markten die goede prijzen geven met een standaardvereiste voor voedselveiligheid.

Voor meer informatie:
Jon Clark
Total Worldfresh
Tel: +44 1775 717180
Skype: jon.c.clark
Email: jon.clark@totalcherry.co.uk

Publicatiedatum: