Nederlanders leven ongezond tijdens vakantie

Groenten en fruit niet mee op vakantie

Tijdens de vakantie leven we ongezond. Dat blijkt uit de resultaten van een online enquête gehouden onder 650 bezoekers van Reisgraag.nl. We eten tijdens de vakantie minder fruit, minder groente, meer vet en fastfood en meer suiker. Ontbijten en lunchen doen we iets minder goed, maar vooral dineren doen we ongezonder dan thuis. Wel valt op dat als men op vakantie is in Zuid-Amerika en Azië er wat minder ongezond gegeten wordt en dat het verschil met thuis minder wordt naarmate men ouder wordt. Water wordt meer gedronken tijdens de vakantie, maar ook fris en alcohol. We sporten minder, roken meer en zonnen meer. 7 op de 10 smeert zich altijd in maar 1 op de 4 heeft toch weleens last van een rode huid. Vooral de leeftijdsgroep tussen 25 en 65 jaar rust meer uit tijdens de vakantie. De mensen die in een vakantiehuis verblijven, nemen de meeste rust.
De gevolgen van meer rust en minder stress zijn goed te merken tijdens de vakantie. Helaas zijn deze positieve gevolgen na 2 weken alweer verdwenen. Wat wel blijft hangen zijn de vakantiekilo´s: 4 op de 10 komt aan tijdens de vakantie met gemiddeld 1,2 kilo.Eten
Van de mensen die in 2015 op vakantie zijn geweest, geeft 41,9% aan tijdens de vakantie ongezonder te eten. 52,5% leeft hetzelfde en 5,5% eet gezonder tijdens de vakantie. Hierin zijn mannen en vrouwen nagenoeg gelijk. Er zit wel een verschil in de leeftijden. Naarmate men ouder wordt is het verschil tussen het eetgedrag thuis en tijdens de vakantie kleiner. Van de 16-25 jarigen eet namelijk 60,5% tijdens de vakantie ongezonder in tegenstelling tot 28,6% van de 65-plussers.

De eetgewoontes van mensen die Europa bezoeken zijn slechter dan mensen die Azië of Zuid-Amerika bezoeken. Slechts 3,8% van de mensen die een bezoek aan Europa brengt, geeft aan tijdens de vakantie gezondere eetgewoontes te hebben. Van de mensen die Azië bezoeken is dit 17,1%. Ook 11,8% van de reizigers naar Zuid-Amerika geeft aan daar gezonder te eten.

Fruit
31,6% eet minder fruit en 17,8% eet meer fruit tijdens de vakantie. Vooral de mannen (41,6%) eten thuis gezonder dan op vakantie (28,8%). 19% van de vrouwen eet meer fruit op vakantie t.o.v. 13,5% van de mannen.

Mensen, die op vakantie gaan naar Zuid-Amerika, eten opvallend meer fruit daar dan thuis. Van die respondenten geeft 41,2% aan meer fruit te eten op vakantie tegenover 14,8% van de mensen die naar Europa op vakantie gingen. Ook naar Azië gaan is goed voor je dagelijkse portie fruit. 31,7% geeft namelijk aan tijdens de vakantie meer fruit te eten als ze in Azië zijn.

Lees het uitgebreide onderzoek op reisgraag.nl

bron: Reisgraag.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven