Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht: oktober

Jubilea en Jan's geitenboerderij

De 12e editie van AGF Detail trok samen met de gelijktijdig georganiseerde Vakbeurs Foodspecialiteiten 5530 bezoekers. Het productaanbod was diverser dan ooit. Naast de traditionele aardappelen, groenten en fruit was er ook een grote diversiteit aan exotisch fruit, nieuwe biologische producten en basisingrediënten voor soepen.



Veiling Hoogstraten verwacht dit jaar een record van 33 miljoen kilo aardbeien. In 2014 kwam het volume bij de 31 miljoen kilo, dus dat is een stijging van meer dan 2 miljoen kilo. "Toch is het volume op zich geen doel", vertelt Jan Engelen. "We streven met name naar het aanbieden van grote partijen met een uitstekende en homogene kwaliteit."



Groen Agro Control vierde donderdag haar twintigjarig jubileum in de prachtige ambiance van het Prinsenhof in Delft. Bert van Tol gaf de aftrap van deze happening en leidde de sprekers in. De eerste spreker was Teun van de Keuken, het geweten van de levensmiddelenindustrie. Teun presenteert de Keuringsdienst van Waarde. Hem was vooraf op het hart gedrukt vooral niet te veel klanten te beledigen.



Begin oktober heeft Vadrupak haar 10-jarig bestaan goed gevierd. Iedereen werd ontvangen in het gebouw van Vadrupak voor een kleine bezichtiging. Tegenover het pand in de grote feesttent kon iedereen uit zijn dak gaan bij Sander (bekende cover artiest uit Tiel) en Frans Duijts. Eigenaar Alfred van Drumpt bedankt iedereen voor hun komst en alle enthousiaste reacties: "Op naar de 25 jaar!"



Kristophe Thijs, sinds 2011 directeur Duitsland bij VLAM, zal op 15 oktober afscheid nemen van de sector. Tijdens de spannende EHEC-crisis kwam hij terecht bij VLAM Duitsland. "Dat was een vrij heftig begin, maar daardoor kreeg ik de kans om op korte termijn heel veel mensen te leren kennen. Wat in het verleden nooit geslaagd was, dat er over de landsgrenzen heen nauw werd samengewerkt, werd plots een vanzelfsprekendheid. Samen met Duitsland en Nederland zaten we frequent rond de tafel, hebben we een geslaagde campagne opgezet richting de consument. We zijn er in geslaagd om het vertrouwen van de consument voor verse groenten op korte termijn terug te winnen. Dat was ook meteen de grootste uitdaging van de voorbije jaren."



Afgelopen vrijdag is het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe distributiecentrum voor Hagé International/The Greenery. Terwijl de voorbereidingswerkzaamheden in volle gang zijn, werd afgelopen vrijdag, 9 oktober jl, het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw. WDP Nederland zal op de locatie aan de Dierensteinweg een nieuwbouw realiseren ter uitbreiding van het bestaande Retail DC van The Greenery. In de nieuwbouw worden ook de logistieke activiteiten van Hagé International, de import-afdeling van The Greenery, ondergebracht. Ten behoeve van de bestaande fustwasserij van Euro Pool System, waar het reinigen van kratten wordt uitgevoerd door The Greenery, wordt een tweede nieuwbouw gerealiseerd.



De directie van CARGOBOSS en van daalen transport heeft overeenstemming bereikt met Adri van Dongen over de aankoop van het naastgelegen terrein met opstallen. Het aangekochte terrein is 13.000 m2 groot, bevat kantoorruimtes, een modern koelhuis met 11 dockshelters en een wasstraat met garage. VDC Logistics en IFFE zullen huurder blijven van het koelhuis, de dockshelters, het kantoor en een gedeelte van het terrein.

Logistiek dienstverlener H.Z. Transport is al jaren actief op de Centraal en Zuid-Europese markt. Ze zal ter uitbreiding van haar activiteiten met ingang van 1 november 2015 de Nederlandse vestiging De Greef Transport & Expeditie te Veenendaal en de bijbehorende Roemeense vestiging Ro-Holland Trans SRL in Medias overnemen. Met deze overname wil H.Z.Transport haar diensten in Centraal Europa verder uitbreiden en haar kansen benutten om door te groeien.



Kloosterboer en het Havenbedrijf Rotterdam investeren in de start van een nieuwe koel- en vriescluster op de City Terminal locatie in de Waal-Eemhaven: Rotterdam Cool Port. Kloosterboer realiseert een nieuw koel- en vrieshuis, gespecialiseerd in de op- en overslag van koel- en vrieslading in reefer containers. Ook de bijbehorende dienstverlening zoals empty depots en voedselinspectie worden hier in de toekomst opgezet.



De in de AGF-handel welbekende Jan van den Heuvel uit Ridderkerk wil in Putten de grootste geitenboerderij van Nederland neerzetten voor 11.000 dieren. Dat meldt althans het AD vandaag. De megastal zou op steenworp afstand komen te staan van het markante kasteel De Vanenburg, dat al in handen is van Duo-Invest van de broers Cees en Jan van den Heuvel.



Maandag 19 oktober maakte Nederland opnieuw kennis met de uien. Op het Internationale Uiencongres in Middelburg werd de nieuwe promotiecampagne geïntroduceerd en tot aan het NOS Journaal toe kwam binnen dat de Nederlandse ui "niet zomaar een ui" is, maar met een aandeel van ruim 15% op de wereldwijde exportmarkt een koploperspositie inneemt in de wereld. Nagenoeg heel uienexporterend en verpakkend Nederland was bij de lancering aanwezig, inclusief toeleveranciers, veredelaars en overheden. Samen met internationale gasten uit Duitsland, Polen, Spanje, Frankrijk, de Verenigde Staten en Denemarken zorgde dat voor een opkomst van ruim 120 man en een enkele vrouw.



Met de installatie van 16.000 zonnepanelen op daken van het bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food in Poeldijk, wordt het terrein in 2016 de grootste producent van zonne-energie in Zuid-Holland en het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland. Volgens Herwi Rijsdijk, directeur van ABC Westland Beheer, is de installatie van de zonnepanelen een verbreding van het duurzaamheidsbeleid van de organisatie en wordt daarmee ingespeeld op de eis van de internationale supermarkten voor verlaging van de CO2 footprint van groenten en fruit. In Poeldijk worden nieuwe bedrijfspanden op het terrein al jaren gebouwd met een hoge RC-waarde en LED-verlichting en wordt de restwarmte vanuit de koelinstallaties gebruikt voor het verwarmen van kantoren.

Op 21 oktober is Ocean South uit Barendrecht door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Als curator is aangesteld mr. A-J. van der Duijn Schouten. Ocean South opende in juni 2009 een kantoor in Barendrecht. Het bedrijf richtte zich op de handel van overzees fruit naar voornamelijk Rusland, Oost- en West-Europa.

Precies een jaar geleden tijdens de PMA in Los Angeles presenteerden TOP Onions en Wiskerke Onions de nieuwe joint venture Daily Shallot. Doelstelling was destijds om met eigen teelt in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en Nederland gedurende het hele jaar de levering van sjalotten te garanderen. Deze samenwerking is inmiddels beëindigd. Voor de PMA dit weekend in Atlanta heeft alleen TOP Onions USA zich als standhouder ingeschreven. Wiskerke zal als bezoeker op de beurs present zijn. De website van Daily Shallot linkt inmiddels door naar Wiskerke.



Eind oktober vond de PMA Fresh Summit plaats in het Georgia World Congress Center in Atlanta. Ruim 1.000 exposanten uit bijna 30 landen presenteerden hun producten aan de Noord-Amerikaanse markt. Het evenement trok maar liefst 19.332 deelnemers uit 63 landen. Door veel AGF-bedrijven wordt de PMA Fresh Summit-Show gebruikt voor de lancering van hun producten. Net als vorig jaar was #FreshSummit een trending topic op twitter. Vanuit Nederland en België zijn het al jaren dezelfde gezichten die zich op de beurs laten zien.



Roger Velle van de groot- en kleinhandel 'Groenten en Fruit Velle' aan de Belgische kust koopt al meer dan een halve eeuw trouw groenten en fruit op de REO Veiling. Eerst voor zijn vader Maurice, daarna voor zichzelf en nu voor zijn zoon Toon. Zoveel jaren van loyaliteit en waardering voor de veiling verdient een attentie. De REO Veiling zette Roger evenwel niet in de bloemen, maar in de paddenstoelen. De oudste koper op de REO Veiling kreeg het jongste REO product mee naar huis: bio shiitake.

Op 22 oktober is de in de AGF-logistiek bekende Dikkie van der Voort overleden. De afscheidsdienst vindt plaats op woensdag 28 oktober om 13.30 uur in de Ridderhof, Sportlaan 2 te Maassluis. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in de Ridderhof.



Per 27 oktober 2015 jl. heeft LC Packaging Belgium NV de handelsactiviteiten van Apaches bvba in faling overgenomen. De activa, met uitzondering van eventuele schulden, zijn overgenomen van de curator van het faillissement. Deze overname versterkt de portfolio van het in 1923 opgerichte verpakkingsbedrijf LC Packaging.