schaalvergroting zet door

Nederlands areaal kasgroenten verder gedaald

Tholen - Het Nederlands tuinbouwareaal is in 2015 met 290 hectare gedaald. Het areaal kasgroenten is met 80 hectare gedaald naar 4.750 ha. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.De daling is vooral ingegeven door een daling van de komkommers (60 ha minder) en de tomaten (30 ha minder). Opvallend is dat het areaal aubergines voor het eerst in vijf jaar is gestegen (van 100 naar 110) en dat het areaal aardbeien onder glas verder gegroeid is naar 280 hectare. Sowieso blijft het areaal fruit onder glas groeien: na een daling in 2012 is het weer terug op 60 hectare.Tomaten
Volgens de cijfers is het tomatenareaal na een kleine stijging vorig jaar nu iets gedaald. Die daling is te wijten aan een daling van de cherrytomaten: van 150 naar 130 hectare. Het areaal los en tros is stabiel (resp. 370 en 1260 ha).

Paprika
Het areaal paprika's in totaal is stabiel, maar de verdeling is flink gewisseld. Geel en groen daalde met respectievelijk 30 en 20 hectare. Rood en overig groeiden beide met 20 hectare.

Schaalvergroting
De schaalvergroting in de tuinbouw zet ook door. Tegenover 4.420 bedrijven in 2014 waren er in 2015 nog 4.130 bedrijven. Tien jaar geleden waren er nog 8.600 tuinbouwbedrijven in Nederland actief.


Bekijk het areaal hier.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.