Special Jaaroverzicht november

Bert en Bello stappen op

The Greenery liet begin november haar personeel weten dat er door de voorgenomen sluiting van het import DC in Barendrecht -die gepland staat voor medio 2016- 64 functies komen te vervallen. Er ontstaan weer 32 nieuwe functies waarop de medewerkers kunnen solliciteren. Het is de derde ontslagronde binnen twee jaar. In 2014 schrapte The Greenery 350 van de 1400 banen. Begin dit jaar volgden er 60. "


De Fruit Attraction in Madrid was afgelopen week weer het centrum van de fruithandel. Veel Spaanse producenten presenteerden hun bedrijf en producten op de beurs en het bezoek kwam dan ook van diverse continenten. Na een opvallend drukke woensdag volgde traditioneel een nog drukkere donderdag en een rustigere vrijdag.


Visbeen Transport stond stil bij haar 90-jarig bestaan. Het bedrijf werd opgericht in 1925 door Adri Visbeen. Hij transporteerde groenten en fruit uit de regio door het gehele land in zijn T-Ford, een unicum in die tijd. 90 jaar later is Visbeen Transport niet alleen meer een betrouwbaar transporteur, maar biedt het bedrijf ook supply chain management met klanten als Lamb Weston/Meijer.


Begin november viel de Quote 500 weer bij veel nieuwsgierige Nederlanders door de bus. Wij keken traditioneel weer naar de rijken, die een groot deel van hun vermogen bijeen hebben gescharreld met groenten en fruit. Zoals elk jaar werden de rijken dit jaar bijna allemaal weer een stuk rijker. De eerste 500 hadden een gezamenlijk geschat vermogen van 91.881.000.000 euro, 10% meer dan vorig jaar.


Na ruim 30 jaar in de Nederlandse AGF-handel werkzaam te zijn geweest, nam Miguel Gonzalez ruim twee jaar geleden afscheid. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon en sinds een jaar is de Spanjaard algemeen directeur van MG Fruit. Samen met dochter Maaike en Jacob Aktalan richt hij zich weer vol op de import en verkoop van overzees fruit. "Tien jaar geleden kon je nog goed uit de voeten met een totaalassortiment, maar nu geloof ik in specialisme!"

Als Frankrijk-specialist liep Cees de Mooij van Gebr. de Mooij uit Oegstgeest een week eerder nog voor een klant door Parijs. Op vrijdag volgden de terroristische aanslagen waarbij 129 mensen om het leven kwamen. "Onze klanten reageren verbijsterd. Men is ontdaan en weet niet hoe men ermee om moet gaan. Het komt plots zo dichtbij. Voor hen is het nog veel erger dan voor ons natuurlijk", vertelt de handelaar.


Een maximum aantal tuinbouwbedrijven voor Nederland is niet te noemen en ook aan het areaal is geen maximum gesteld. Dat vertelt Cees Veerman, die de herstructurering van de Nederlandse tuinbouw coördineert. Hij staat aan het hoofd van coalitie HOT, waarin zeven partijen werken aan de herstructurering en ontwikkeling van de Nederlandse glastuinbouw.

Op 11 en 12 november vond in de Chileense hoofdstad Santiago de tweede editie van de PMA Fruittrade beurs plaats. Tijdens de beurs, waar 125 exposanten aan deelnamen, was er gelegenheid tot rondetafelgesprekken en werden er zo'n 55 lezingen gegeven. Hoewel er nog geen cijfers beschikbaar zijn, zijn de eerste reacties van de exposanten positief.


Op 17 november vond de eerste AGF-Kennisdag in België plaats bij de grootste veiling van Europa. Uit de reacties die we hoorden van bezoekers was het evenement zeer geslaagd. Voorafgaand aan het event bij BelOrta bezocht een groot deel van de groep Brouwerij Het Anker in Mechelen. Bij de ambachtelijke brouwerij kreeg men een rondleiding door het historische gebouw. De brouwzaal kon worden bekeken en men kon genieten van een heerlijke 'Carolus'. De personen, die met de bus waren, konden hier natuurlijk extra van genieten.


19 november vierde Agrobusinessclub Westland haar 25-jarig jubileum in De Viersprong in 's-Gravenzande. In een filmpje werd de historie van de Koopliedenvereniging die het van oorsprong was tot de businessclub die het vandaag de dag is, toegelicht. "De afzonderlijke bedrijven beconcurreren elkaar elke dag. Maar er moet een medium zijn om te kijken hoe de wereld zich beweegt en dat kun je het beste samen doen", vatte oud-voorzitter Mart Valstar het doel van de vereniging in het filmpje samen.


Op 19 november, ging de eveneens de iFresh China Fruit & Vegetable Expo in het centrum van Shanghai van start. Het drie dagen durende evenement draait om Chinese groenten en fruit. Telers, handelaren, dienstverleners en retailers, aangevuld met enkele internationale bedrijven, verzamelen zich in de Chinese stad.


De Staay Food Group ondertekende vrijdag 21 november de overeenkomst voor de bouw van het nieuwe onderkomen van Fresh Care in Dronten. De nieuwbouw komt wordt op enkele honderden meters van het huidige pand op bedrijventerrein 'De Poort van Dronten' gebouwd en zal naar verwachting begin 2017 gereed zijn. Staay is dan de eigenaar van een terrein van 32 hectare in Dronten. Het nieuwe onderkomen heeft een vloeroppervlakte van 28.000 m2.


Jos Lakerveld ging na een carrière van 50 jaar op de groothandelsmarkt met pensioen. Na eerst twee jaar bij zijn vader te hebben gewerkt, volgden 31 jaar bij van Weverwijk/de Geus en heeft hij de laatste 17 jaar bij Rustenburg Groothandel gewerkt. Ruim 30 jaar ging hij naar de citrusveiling in Rotterdam. Hij maakte ook nog de laatste jaren mee van de Oranjeveiling in de IJsselhaven.

The Greenery brengt de verkoopactiviteiten van Nederlands product voor de Noord-Amerikaanse markt onder bij haar commerciële team in Nederland. De verkoop van Mexicaans producten wordt ondergebracht bij partners. Het verkoopkantoor in Westampton NJ zal worden gesloten. De organisatie in Amerika wordt dit jaar afgebouwd en de verkoopactiviteiten moeten uiterlijk 31 december 2015 zijn verplaatst.

Bert Jansen (foto/voorzitter) en mw. Mieke Bello (lid) hebben hun commissariaat bij The Greenery B.V. neergelegd. Beide leden verschillen van inzicht met de andere leden van de Raad van Commissarissen over de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan het beleid van The Greenery en het toezicht daarop. Gerard Pronk is nu waarnemend voorzitter. Voor de vertrokken leden wordt spoedig opvolging gezocht.


Op 24 november was het groot feest in het Huis van de Toekomst: Noliko en Pinguin, de divisies van Greenyard Foods vierden beiden hun verjaardag. Beide bedrijven zijn in de afgelopen jaren grote spelers geworden in de conserven en diepvriesindustrie. De avond was vol genodigden van de vier bedrijven die Greenyard Foods vallen, waaronder ook Univeg en Peatinvest. Ook waren de voorzitter en CEO van Veiling Haspengouw aanwezig, waar Univeg sinds vorig jaar mee samenwerkt.

Thijs van den Heuvel, eigenaar van de Olympic Food Group, heeft Albert Knol per 1 januari 2016 benoemd tot algemeen directeur van Olympic Food Group (Olympic Fruit B.V., Hoofdman-Roodzant B.V.). Albert Knol zal Thijs van den Heuvel opvolgen, die eerder dit jaar aangekondigde zich als CEO te willen terugtrekken. Albert Knol is zeer ervaren en bekend in de AGF branche en is als CFO werkzaam geweest bij The Greenery.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.