Kritische zakenlui internet hit

EU verlengt sancties Rusland

Europa heeft de sancties tegen Rusland met nog een half jaar verlengd. De sancties zouden 1 januari aflopen. Enkele Russische zakenlieden hebben publiekelijk kritiek geuit op het Kremlin. De filmpjes van de speeches met kritiek zijn uitgegroeid tot een internet hit. Israëlische paprika's werden geweigerd vanwege fytosanitaire overschrijdingen.

EU verlengt sancties Rusland
Afgelopen vrijdag hebben de EU-landen besloten de sancties tegen Rusland met een half jaar te verlengen. Eerder hield Italië een verlenging nog tegen. Vandaag (21-12) ondertekenen de regeringen de beslissing. Vanaf morgen is de verlenging officieel. Het besluit werd snel genomen ondanks enige vertraging vanwege de Italiaanse premier Matteo Renzi. Het Zuid-Europese land zou voorstander zijn van een dialoog met Rusland, maar hij vond geen gehoor.

De EU houdt vast aan de Minsk-akkoorden, die uitgevoerd moeten worden voordat de sancties opgeheven kunnen worden. In de akkoorden staat onder andere dat internationale troepen uit Oost-Oekraine teruggetrokken moeten worden. Europa beschuldigt Rusland van militaire aanwezigheid in het conflict. Rusland heeft de berichten nooit bevestigd of ontkend. Vorige week zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse marathoninterview: "We hebben nooit gezegd dat er geen mensen waren die bepaalde taken uitvoeren in de militaire sfeer." Volgens de Russische president gaat het niet om gewone troepen.

Kritische zakenlui internet hit
Tijdens de Moscow Economic Forum lieten drie zakenlieden zich zeer kritisch uit over de Russische regering. De filmpjes van de toespraken zijn uitgegroeid tot een hit op internet. Een van de zakenmannen noemt de boycot van Westerse producten "crimineel". Ook werd er fel uitgehaald naar het Kremlin. "Het is niet Barack Obama die verantwoordelijk is voor de hoge rentestand," aldus een van de directeuren tijdens het forum.

Files aan de grens
Op de grens tussen Litouwen en Rusland is een file ontstaan. Volgens het Russische persbureau TASS staan er 400 vrachtwagens te wachten voor de controlepost. De vrachtwagens stonden zeker 42 uur voor de grensovergang. Richting de kerstdagen loopt het vaker vast aan de grens sinds Rusland in 2013 de grenscontroles verscherpte.

Israëlische paprika geweigerd
De Russische inspectie heeft in de haven van Novorossiysk 24 ton Israëlische paprika's gestopt. Volgens de inspectie zijn de paprika's besmet met de Western (Californian) trips. Dit jaar hield de inspectie al 33 partijen tegen met een totaal gewicht van meer dan 400 ton.


De Russische regering heeft de economische maatregelen tegen Oekraïne uitgebreid. Vanaf 1 januari wordt voeding uit het Oost-Europese land geweerd. Aanleiding is de Oekraïense toenadering tot de EU. Frankrijk ging in gesprek met Rusland en liet doorschemeren de export van landbouwproducten te willen hervatten. Ecuador zegt te werken aan maatregelen om de export naar Rusland te vergroten en de Russische inspectie hield 20 ton Chinese pomelo's aan de grens tegen.

Rusland boycot Oekraïne
De Russische premier Medvedev heeft een decreet ondertekend dat voedsel uit Oekraïne vanaf 1 januari boycot. De boycot is een reactie tegen de Oekraïense steun voor de anti-Russische sancties. De economische maatregelen tegen Oekraïne worden daarmee aangescherpt. De boycot was al aangekondigd en zullen in werking treden als Kiev een associatieverdrag tekent met de EU, maar uiterlijk 1 januari 2016. Daarmee komen alle handelsvoordelen, die Oekraïne had voor de export naar Rusland, te vervallen.De premier zegt dat de sancties een verlies van 600 miljoen dollar zal opleveren voor Oekraïne. Aan Oekraïense zijde wordt gerekend op een verlies van 800 miljoen dollar over 2016 als gevolg van de boycot. "De kwetsbaarste sector is de zuivel, daarna volgen vlees en fruit," aldus Leonid Kozachenko, voorzitter van een branchevereniging tegen het Russische persbureau TASS. "Samen zijn deze sectoren goed voor een exportwaarde van 800 miljoen dollar. Dat is wat we zullen verliezen in 2016."
Vanaf januari treedt een vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU in werking. Rusland schorste daarom een vrijhandelsakkoord met het land. Volgens het Kremlin kan Oekraïne geen deel uitmaken van twee vrijhandelszones.

De EU heeft eerder al aangegeven dat de Unie niet bereidt is om Oekraïne te compenseren voor het wegvallen van de Russische markt. Volgens de Eurocommissaris Johannes Hahn heeft de EU voldoende geld aan Oekraïne gegeven om nieuwe markten te vinden en heeft het land voldoende tijd gehad om daarin te investeren.

Frankrijk in gesprek met Rusland
Op initiatief van de Fransen is er een gesprek geweest tussen vertegenwoordigers van Frankrijk en Rusland. Tijdens het gesprek lieten de Fransen weten de handel in landbouwproducten te willen hervatten, meldt de Russische inspectiedienst op haar website. Vanuit Bretagne vertrokken voorheen dagelijks enkele tientallen vrachtwagens met een bestemming in Rusland. De Russische inspectie wees er op dat de instantie geen beslissingen neemt over de boycot en dat de sancties zijn ingesteld in reactie op de Europese sancties tegen Rusland.

Ecuador wil export fruit vergroten
Ecuador overweegt de export van fruit naar Rusland op te schroeven. Dat zei de staatssecretaris van International Handel van het Latijns-Amerikaanse land. "We nemen maatregelen om onze aanwezigheid in Rusland te vergroten. We werken aan verschillende mechanismen om de export te vergroten," aldus de functionaris.

Rusland stuurt Chinese pomelo's terug
De Russische inspectiedienst heeft twintig ton pomelo's teruggestuurd naar Kazachstan. De documenten bij de van oorsprong Chinese producten waren in het Chinees opgesteld. Volgens Rusland zijn pomelo's een risicovol product. Het voertuig is teruggestuurd naar de exporteur.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.