Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verbod plastic tassen

Plastic tas mag wel om groente te beschermen

Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. In sommige gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes. Namelijk als dit voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

Minder plastic afval
De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.De Rijksoverheid wil ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door hergebruiken van een tas.

Vergoeding voor plastic tas
Klanten krijgen in de winkel geen gratis plastic tas meer, tenzij deze onder de uitzondering vallen. Wilt u toch een plastic tas om producten in te vervoeren? Dan betaalt u daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25.

Wanneer wel gratis plastic tas?
Er zijn enkele situaties (uitzonderingen op het verbod) waarbij consumenten wel gratis een zeer dun plastic tasje (dunner dan 0,0015 millimeter) mogen krijgen. Het gaat om de volgende situaties:Beschermen van etenswaren.

Zeer dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn toegestaan wanneer ze etenswaren beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld bij onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen.Zeer dunne plastic tasjes zijn voorts toegestaan in situaties waarbij levensmiddelen ongeschikt kunnen raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet gesloten verpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn in papier verpakte verse vis, in losse folievellen verpakt rauw vlees of rauwe vleeswaren.

Tegengaan van voedselverspilling
Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Bijvoorbeeld losse appels of losse winterpenen en andere losse groenten en fruit. Of losse broodjes.

Publicatiedatum: