Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Comeback pastinaken en wortelpeterselie in Duitsland

Het scheelde niet veel of pastinaken en wortelpeterselie waren in Duitsland van het bord verdwenen. Ze speelden in ieder geval lange tijd slechts een kleine rol binnen het menu, meestal als onopgemerkt ingrediƫnt in soepen. Dit terwijl deze wortelgroenten tot in de achttiende eeuw nog tot de Duitse basisvoedingsmiddelen hoorden. Tegenwoordig zijn pastinaken en wortelpeterselie echter weer teruggekeerd. Zowel professionele koks als hobbykoks waarderen pastinaken en wortelpeterselie weer.

'Groenten-tweelingen'
Pastinaken en wortelpeterselie lijken erg veel op elkaar. Alleen kenners kunnen ze op het eerste gezicht van elkaar onderscheiden. Enkele details verklappen met welke groenten men te maken heeft. De wortelpeterselie is circa 20 centimeter lang en circa drie tot vijf centimeter dik. Ter vergelijking: grote pastinaken worden tot wel 40 centimeter lang. Bovendien is bij hen het bovenste gedeelte dikker. Een ander verschil zit hem in de bruine steelaanzet. Bij de wortelpeterselie steekt hij er bovenuit, terwijl hij bij bij de pastinaak licht naar binnen is gewelfd. Qua smaak zijn beide wortelgroenten duidelijk van elkaar te onderscheiden. De pastinaak smaakt wat zoet, nootachtig en pittig. De smaak van de wortelpeterselie doet aan peterselie denken. Hij is eveneens pittig van smaak, maar iets intensiever.

Vers in de winter
Pastinaken en wortelpeterselie worden in de herfst geoogst. Van september tot februari zijn ze bijzonder vers. Goede wortelgroenten herkent men aan een vaste en strakke buitenkant. Wie kleine exemplaren koopt, heeft bij het schillen weliswaar langer nodig, maar dit loont zich. Kleine pastinaken en wortelpeterselie zijn bijzonder smaakvol en zacht van smaak. Pastinaken en wortelpeterselie kunnen het beste in het groentenvak van de koelkast bewaard worden. Daar blijven ze meerdere dagen lang vers.

Bron: BVEO
Publicatiedatum: