Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Amerikaans aardappelkartel moet €23 miljoen aftikken

Een federale rechter heeft een regeling van €23 miljoen goedgekeurd, die een punt moet zetten achter de vijf jaar durende antitruststrijd op de Amerikaanse aardappelmarkt. Consumenten zullen €5,1 miljoen en de retail zal €18 miljoen krijgen. De Amerikaanse rechter B. Lynn Winmill heeft maandag definitieve goedkeuring verleend.

De in Jamestown (New York) gevestigde aardappelkoper Brigiotta's Farmland Produce and Garden Center diende in 2010 een groepsvordering in tegen de Verenigde Aardappeltelers van Amerika, Verenigde Aardappeltelers van Idaho en een lange lijst van telers (leden en niet-leden).

De rechtszaak, plus een andere die werd ingediend door de Geassocieerde Groothandelskruideniers in 2013, beweert dat de verdachten samenspanden om de prijs van aardappelen "in klassiek kartelgedrag" te doen stijgen, dat het kartel fysieke en niet-fysieke intimidatie gebruikte om onafhankelijke telers te laten meedoen, dat het intelligente technische toezichtmethoden zoals 'flyovers' gebruikte om leden te controleren en dat de succesvolle campagne leidde tot een marktbeheer van 80 procent.

Naar verluidt leidde teler Albert Wada van Wada Farms Group in Idaho de campagne. Hij richtte in 2004 de Verenigde Aardappeltelers van Idaho op. Het doel van de organisatie, zoals vermeld in de statuten, is "de aardappelprijzen en de voorraden in de staat Idaho te stabiliseren en te werken met soortgelijke coöperaties in andere staten, die gelijkaardige doeleinden hebben".

Lees meer...

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.