sector wil houdbaarheid verlengen voor langer seizoen

Spanje: grote vraag stimuleert zoete aardappelteelt

Het oogstseizoen van de zoete aardappel in het zuiden van Spanje, dat eind augustus van start ging, is deze week ten einde gekomen. De gemiddelde prijs was gelijk aan die van vorig jaar, maar de oogst viel hoger uit. De weersomstandigheden waren gunstig en zorgden voor een normale opbrengst per hectare. Dit meldt Juan Manuel Rodriguez, manager van Frusana, de grootste teler en verkoper van zoete aardappelen in Spanje.

De coöperatie uit de regio rondom Cadiz zag zijn volumes dit jaar met 30% stijgen naar 10.000 ton. De sector in zijn geheel groeide met 15-20%. Voor volgend jaar is een zelfde groei verwacht.


"Nu de vraag naar zoete aardappelen blijft groeien, moesten we onze productie vergroten. En nog steeds waren we genoodzaakt om zo'n 15% van telers buiten de coöperatie aan te kopen om aan de vraag te voldoen," zegt Rodriguez. 

De aardappelen worden zowel op de binnenlandse als Europese markt verkocht. "In Spanje zijn er bepaalde momenten in het seizoen waarop de vraag het grootste is, zeker in de Levante. De belangrijkste exportbestemmingen zijn Duitsland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk."

Volgens Juan Manuel wordt het gebruik van zoete aardappelen in Spanje en Europa steeds wijdverbreider en populairder. Steeds meer supermarkten nemen zoete aardappelen op in hun assortiment. We merken elk jaar weer dat de vraag toegenomen is."

Een langer seizoen door betere houdbaarheid
De zoeteaardappelsector is continu op zoek naar verbetering van de houdbaarheid na de oogst. "Elk jaar verbeteren we de opslagomstandigheden voor zoete aardappelen. We willen proberen het seizoen zo lang mogelijk te maken, want er zijn supermarktketens die het hele jaar vraag naar het product hebben. Tussen januari en mei importeren we volumes uit de VS. Ik denk dat we in de toekomst ook in deze periode zelf kunnen leveren. Dit lijkt me een mooie doelstelling, zeker gezien het feit dat de consumptie alleen maar zal toenemen. We hebben al testen gedaan, maar hebben de meest optimale omstandigheden om de houdbaarheid te verlengen nog niet gevonden."

Frusana teelt op dit moment de rassen California, Beaurregard en Georgia Jets.

Voor meer informatie:

Juan Manuel Rodríguez
Frusana S.C.A
S/N 11540 Sanlúcar de Barrameda, Cádiz. SPAIN
T: +34 956 360 231+34 956 360 231
juanmanuel@frusana.es
www.frusana.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven