Vraag naar blauwe bessen stijgt jaarlijks

De bessenmarkt is erg belangrijk voor Mexico. Het land exporteert blauwe bessen, frambozen, bramen en aardbeien naar verscheidene markten in Amerika en Europa en heeft nu zijn vizier gericht op Azië.Volgens Miguel Méndez van BQ Fruits worden de meeste volumes geëxporteerd naar de VS met de Europese markt op een tweede plaats. "We werken veel met de Verenigde Staten, Nederland, Italië, Frankrijk, Duitsland en Azië," bevestigt hij. Hoewel er ook export naar Japan gaat, zijn niet alle Aziatische markten open en hij zou graag uit willen breiden naar andere Aziatische bestemmingen. "We zijn niet actief op de Chinese markt, maar we zijn er wel in geïnteresseerd en misschien zijn we in de toekomst daar wel actief."

Biologische landbouw
Het bedrijf beproeft zijn geluk met biologisch geteelde bessen. "We beginnen pas net. We hebben wat biologische bramen, maar we hebben nog steeds geen biologische oogst van andere variëteiten als frambozen, aardbeien en blauwe bessen. Als we een goed resultaat bereiken, gaan we door," legt Miguel uit. Hij voegt daaraan toe dat hij zich bewust is van de risico's die komen kijken bij biologische teelt en de problemen rond het tegengaan van ongedierte met veilige middelen.

Verenigde Staten en Europa
De bessen worden voornamelijk geëxporteerd naar de VS en Europa. "De Europese markt is belangrijk voor ons, omdat we hier een betere winstmarge verkrijgen dan op de Noord-Amerikaanse markt. Er is in de VS veel concurrentie, dus is het belangrijk voor ons om voet aan wal in een andere markt te houden." Als de Amerikaanse markt sterk is, vindt het bedrijf het lastig om te exporteren naar de rest van de wereld wegens de hoge logistieke kosten. Dit wordt echter wel de beste optie als de omstandigheden in de VS niet ideaal zijn.Blauwe bessen winnen aan populariteit
Blauwe bessen worden steeds populairder dan andere bessen en deze trend is te zien in het areaal. "De vraag naar blauwe bessen groeit ieder jaar," bevestigt Miguel. "In het geval van frambozen is er sprake van het tegenovergestelde. Vier of vijf jaar geleden was de omzet van frambozen 40% tot 50% hoger dan vandaag." Miguel voegt toe dat dit de winstmarges verkleint, wat betekent dat veel telers overstappen naar blauwe bessen, die meer in trek zijn en betere prijzen verkrijgen.

Speculatie over El Niño
Miguel zegt tenslotte dat El Niño een serieus probleem kan vormen. Maar hij gelooft dat het te vroeg is om zeker te weten dat dit zal gebeuren. "Er is veel speculatie en eigenlijk weten we het niet. Het is wel waar dat we een groot risico lopen, omdat de regen en de wind een tol kunnen eisen op de kwaliteit van het fruit, maar het is moeilijk om te voorspellen." De situatie kan vergeleken worden met die van voor de verwachte aankomst van de orkaan Patricia. Op dat moment was iedereen erg bezorgd, terwijl de impact veel minder erg was dan werd gedacht. "Inderdaad, het regende, maar de problemen waren binnen een week verholpen."

Voor meer informatie: 
Miquel Méndez
BQ Fruits
Av. Lázaro Cárdenas 3670, Jardines de San Ignacio, Zapopan, Jalisco, Mexico
T: +521 (33) 3880 5704

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.