Polen: Aardappeloogst 1 miljoen ton lager dan in 2014

Volgens schattingen van het Instituut voor Plantenveredeling en Acclimatisatie en het Instituut van Landbouw en Voedingseconomie komt de Poolse aardappeloogst neer op ongeveer 6,7 miljoen ton. Dat is bijna 1 miljoen ton minder dan in 2014. De voornaamste reden voor de daling in de oogst is de lagere opbrengst, die wordt veroorzaakt door aanhoudende droogte en warm weer in het teeltseizoen. Het areaal voor de aardappelteelt is feitelijk toegenomen met ongeveer 30.000 hectare, waarmee het totaal neerkomt op 308.000 hectare.

De aardappelen, die in 2015 geoogst zijn, zijn niet van de beste kwaliteit. Een groot deel van de kleine aardappelknollen heeft een diameter van minder dan 35 mm. De opbrengst die vermarkt kan worden, wordt geraamd op slechts 50% tot 70%, terwijl het gemiddelde doorgaans 70% tot 80% is.

In het seizoen van 2015/16 wijzen vooruitzichten op een neerwaartse trend in de consumptie van onverwerkte aardappelen. Dit blijkt uit een vermindering van de oogst van dit jaar in zowel Polen als andere EU-landen, die zullen leiden tot een significante toename in de prijzen van zowel binnenlands geteelde als geïmporteerde aardappelen. De consumptie van verse aardappelen zal naar verwachting afnemen met 80 kilo per capita. Dit zal 5% minder zijn vergeleken met het seizoen van 2014/15.

Bron: farmer.pl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven