Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Filipijnse telers maken zich zorgen om bananenziektes

De Vereniging voor Filipijnse Bananentelers en -Exporteurs (PBGEA) oefent druk op de overheid om zijn inspanningen te vergroten om de bananensector van de Filipijnen te beschermen. Deze sector heeft een waarde van zoveel als $1 miljard, maar wordt met name geplaagd door ziektes.

Een statistisch verslag van de Philippine Statistics Authority (PSA) laat zien dat bananen een van de belangrijkste landbouwexportproducten blijven op een tweede plaats na kokosolie. Het aandeel van bananen in het totaal aan omzet qua landbouwexport bedraagt 15% tot 18% van de top tien.

Het land wordt erkend als de meest efficiënte producent van kwaliteitsbananen met een hoge opbrengst van 6,5 ton per hectare per jaar, waarmee een omzet van USD$1 miljard (€910 miljoen) wordt verkregen. Dit maakt de bananensector een consistente bron van inkomsten voor telers.

In zijn laatste oproep spoorde de PBGEA het Ministerie van Landbouw aan om de Mokilloziekte als deel van de belangrijkste onderzoeksonderwerpen toe te voegen en om angst weg te nemen over de impact van bananenziektes.

Mokillo wordt veroorzaak door een aërobe bacterie en is een ziekte die bananen treft, waaronder de Cavendish, waar veel in gehandeld wordt.

"Om groei vol te houden, moet er samengewerkt worden tussen de verschillende overheidsinstanties," zei Stephen Antig van de PBGEA. Hij zei echter ook dat deze bananenziekte geen significante economische gevolgen heeft voor de plantages.

Om te verzekeren dat Filipijnse bananen van de beste kwaliteit en veiligheid worden voorzien, stelt de PBGEA voortdurend maatregelen op en neemt het gevestigde landbouwmethodes over van de Wereldhandelsorganisatie (World Trade Organization, WTO).

De PBGEA ondervond dat de beste manier om Mokillo te beheersen neerkomt op het ontsmetten van het teeltgereedschap door middel van een afdoende desinfecterend middel.

Bron: www.mb.com.ph
Publicatiedatum: