Marokko marktleider in sperziebonen

In Almeria steeg deze week de prijs van sperziebonen. In week 49 lag de gemiddelde prijs voor de platte variëteit op €1,52 per kilo. De prijs van ronde sperziebonen is zelfs nog sterker gestegen naar gemiddeld €2,05 per kilo. De gemiddelde prijs van het seizoen 2015/2016, €1,62 per kilo, ligt dus aanzienlijk hoger dan de gemiddelde prijs van de vorige twee seizoenen. In het seizoen 2013/2014 bedroeg de gemiddelde prijs €1,11 per kilo en in 2014/2015 was dit €1,38 per kilo.

Marokko, marktleider in bonen
De laatste jaren domineren Marokkaanse sperziebonen de internationale bonenmarkt. Dit is voornamelijk te danken aan de lage arbeidskosten in het land. Bovendien zijn de bonenplantages in Marokko in deze periode nog in volle productie in tegenstelling tot die in Almeria en Granada, waar bonen in dit jaargetijde beperkt geteeld worden omdat telers zich hier bij voorkeur toeleggen op de paprika- en tomatenteelt.

Na de aankondiging dat de handelsovereenkomst tussen de EU en Marokko opgeheven wordt, zullen de prijzen mogelijk nog verder stijgen en zullen telers misschien belangstelling krijgen voor de bonenteelt. Eerst zal afgewacht worden welke stappen de EU zal ondernemen naar aanleiding van dit onverwachte besluit. Ook het effect op de markt zal bekeken worden. Landbouworganisaties juichen de maatregel toe en hebben de EU verzocht om tot een beslissing te komen, die de positie van Spaanse telers binnen de EU zal versterken.Bron: revistamercados.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.