Bio-markt wordt beperkt door het aanbod

"KRAV: "Meer overheidssteun nodig voor verdere groei Zweedse bio-markt"

Tholen - In Zweden is de omzet aan biologische voeding in 2014 met 38% gestegen. KRAV verwacht dat de bioverkoop in Zweden dit jaar weer met 30 tot 50 procent zal toenemen. Wel zijn volgens KRAV grotere investeringen nodig om deze groeicijfers te kunnen handhaven en om minder afhankelijk te worden van de import. Johan Cejie, salesmanager bij KRAV, vertelde op de Nordic Organic Food Fair dat de Zweedse markt dankzij deze flinke groei steeds meer afhankelijk wordt van de import. "De markt wordt beperkt door het aanbod in plaats van door de vraag. De verdere groei is daardoor afhankelijk van de hoeveelheid producten die we kunnen importeren", aldus Johan.

In september 2014 werden hebben diverse Zweedse retailers een recordgroei gemeld als het gaat om de omzetcijfers van de biologische voedselverkoop. Toen werd bij deze berichtgeving ook al de kanttekening geplaatst dat de vraag zelfs zo groot was dat diverse biologische producten soms niet voorradig waren (bij ICA en Coop). Ook bij KRAV hebben ze dit uiteraard gemerkt. Daarom benadrukt Johan dat grotere investeringen nodig zijn om de omschakeling naar biologisch in Zweden zelf te stimuleren. "Hiervoor zijn hogere premies nodig en meer overheidssteun. De grote groei is weliswaar zonder overheidssteun ingezet, maar voor een verdere groei is dit wel noodzakelijk."


Johan Cejie op de Nordic Organic Food Fair.

Volgens Johan is Zweden voor de melk en het vlees wel grotendeels zelfvoorzienend is. "Er is met name nog behoefte aan meer biologische ready-to-eat producten. De vraag hiernaar is groeiende, maar er is weinig van beschikbaar in Zweden." Hij geeft aan dat alle productgroepen groeien. "In alle supermarkten liggen biologische varianten van basisproducten. Meer dan de helft van de bananen die in de supermarkten verkocht worden, is biologisch. Dit geldt ook voor de verse kruiden."

Voor meer informatie: Johan.ceije@krav.se, www.krav.se

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.