Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Meerderheid Russen steunt sancties

Georgische telers vragen regering om protectionisme

Georgische telers zijn bang verliezen te lijden als de markt overspoeltdwordt met goedkope producten uit Turkije. De sector heeft de regering om beschermende maatregelen gevraagd. De import van Rusland is niet geheel verwonderlijk tussen januari en november van dit jaar verder gedaald. Ten opzichte van een jaar eerder werd er 37,1% minder ingevoerd. De Verenigde Arabische Emiraten willen de export van groenten en fruit naar Rusland opschroeven en een meerderheid van de Russen steunt de sancties tegen Turkije.Georgische landbouw bang voor goedkoop Turks product
Telers in Georgië hebben de overheid gevraagd om beschermende maatregelen om de landbouwsector in het land te beschermen tegen goedkope producten uit Turkije. De Georgische telers reageren daarmee op de prijsdaling van 40%, die Turkse producten ondergingen nadat Rusland een boycot afkondigde. Volgens de telers zal de boycot een grote negatieve impact hebben op de sector in het land. "Goedkope import zal ongetwijfeld de Georgische markt op komen en lokale producten kunnen niet concurreren vanwege te hoge productiekosten," aldus de bezorgde telers. Daarom moet de regering een importheffing instellen om de binnenlandse telers te beschermen, betoogt de landbouwsector.

Russische import gedaald
Rusland importeerde tussen januari en november dit jaar 37,1% minder dan vorig jaar in dezelfde periode. In deze periode werd er 146,8 miljard dollar geïmporteerd. In november daalde de import naar 14 miljard dollar, 27% minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van oktober was het echter een daling van 2,6%.
Over de eerste helft van het jaar daalde de import met 39% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014 en kwam uit op 130 miljard dollar. De voedselimport halveerde. Voor fruit was dat 18% minder.

VAE wil meer export Rusland
Volgens de Russische fytosanitaire dienst zijn de Verenigde Arabische Emiraten bereid om de export naar Rusland te vergroten. De vicepresident van de Rosselkhoznadzor Yevgeny Nepoklonov en de staatssecretaris van Landbouw van de VAE Al-Hammadi spraken elkaar hierover in Moskou. "Volgens Al-Hammadi zijn de VAE bereid om Rusland te voorzien van groenten, fruit, dadels, kamelenmelk en ijs," aldus de Russische gezant. Daarnaast zouden de Emiraten de grenzen verder willen opstellen voor Russisch product.

Meerderheid Russen steunt sancties
Uit een enquête onder de Russische bevolking blijkt dat twee derde de boycot van Turkse producten steunt. In totaal heeft 69% een positieve houding ten opzichte van de boycot en sancties tegen Turkije, 13% is tegen en 18% heeft geen mening. De helft van de Russen (51%) denkt dat de boycot Rusland niet zal schaden. Een vijfde gelooft dat Rusland zal profiteren van de boycot. Zo'n 17% verwacht negatieve gevolgen. Tot slot geeft 88% van de Russen aan niet van plan te zijn naar Turkije te reizen in de nabije toekomst.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.