Israëlisch granaatappelseizoen sluit af met grote oogst

Het Israëlische granaatappeloogstseizoen is onlangs afgerond en de totale oogst is opgelopen tot 55.000 ton. Het grootste gedeelte van deze oogst heeft z'n bestemmings al bereikt, maar dankzij een geavanceerd koelsysteem kunnen grote hoeveelheden voor nog eens vijf extra maanden opgeslagen en verhandeld worden.

Vergeleken met de 50.000 ton die vorig jaar werd geoogst, is de oogst van dit jaar erg groot. De toename wordt vooral toegeschreven aan het feit dat jonge boomgaarden nu voor de eerste keer verhandelbaar fruit produceren. Het teeltgebied voor granaatappelen in Israël is toegenomen van 500 hectare (tien jaar geleden) tot ongeveer 2.500 hectare. Van de beplante boomgaarden produceert een geraamde 2.300 hectare reeds granaatappelen. De rest zal naar verwachting in de komende twee jaar gaan produceren. De stijging van de Israëlische granaatappelproductie zal dan waarschijnlijk verder toenemen tot ongeveer 70.000 ton in 2017.

Hoewel de meerderheid van de Israëlische granaatappelen lokaal wordt verhandeld, is ongeveer 40% bestemd voor de export. Dit seizoen hebben Israëlische exporteurs 23.500 ton granaatappelen naar internationale markten geëxporteerd, wat een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar betekent. De gemiddelde prijs, die telers dit seizoen op de exportmarkten ontvingen, was 3,5 shekel per kilo.

Granaatappelen worden geteeld in elke regio van Israël, maar het noordelijke deel is de grootste teeltregio. Israëlische telers hebben de afgelopen jaren verschillende granaatappelrassen ontwikkeld met een betere look en meer duurzaamheid. Ondanks het succes van sommige vroege rassen als de Emek en de Akko is de populairste granaatappel nog steeds de Wonderful, die in meer dan 80% van de boomgaarden wordt geteeld.

Source: Agronet

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven