Indiase chili-telers getroffen door virus

De chilipeper-oogst in Vidarbha is getroffen door een virus. De opbrengst wordt hiervoor met bijna 50% omlaag gebracht. Naast Vidarbha zijn er ook telers getroffen in de regio Madhya Pradesh, waar de crisis naar verluid nog erger is.

Een vertegenwoordiger van de landbouwafdeling die verantwoordelijk is voor groenteteelt zei dat er sprake was van een aanval van het churda-murda-virus, het bladkrulvirus. Ongeveer 50.000 hectare in de Nagpur-divisie wordt gebruikt voor de teelt van chili. Het merendeel bevindt zich in het district Nagpur, met meer dan 37.000 hectare.

Sanjay Wadhwani van M/s Dwarkadas Lakhimchand zei dat de crisis erger was in Madhya Pradesh, waar de oogst naar verwachting slechts 30% bedraagt. In Vidarbha is normaal sprake van een gemiddelde opbrengst van 635 kilo tot 735 kilo per acre (0,4 hectare), maar nu zal dit 390 kilo tot 440 kilo per acre zijn. "De chili-oogst begint van december door naar januari. In Madhya Pradesh wordt chili geteeld in de districten Khandwa, Kharaon en Bedia. Normaal worden er 5 miljoen zakken verwacht uit Madhya Pradesh, maar dit jaar zal dat 1,5 tot 2 miljoen zakken zijn," zegt Wadhwani. De prijs is Rs100 tot RS105 (€1,36 tot €1,43) per kilo zijn, in vergelijking met Rs80 (€1,09). Volgens hem is dat echter niet veel om het verlies aan opbrengst te compenseren.

Kishor Tiwari van de Vasantrao Naik Shetkari Swalamban Mission (VNSSM) van de overheid zei dat hij met zijn organisatie dit probleem aan zal pakken. "Dit is de derde oogst die getroffen wordt. Ik ben langs geweest bij teeltbedrijven in Katol Tehsil te Nagpur, waar ik telers heb ontmoet die zware verliezen hebben gemeld," zei hij.

Bron: indiatimes.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.