Hill legt uit dat jaarlijks meer en meer mensen kennismaken met dit unieke fruit. Voor het aankomende seizoen is er vooral vanuit Azië een grote vraag.
"Uit deze markten is er de laatste tijd steeds grotere belangstelling. We verwachten ook de export naar het Verenigd Koninkrijk en Europa voort te blijven zetten. Ook in Australië neemt de markt voor achacha jaar na jaar toe."
Zijn zoetzure smaak is één van de grootste troeven van deze fruitsoort maar Hill legt uit dat ook de gezonde eigenschappen van achacha veel mensen aanspreken.
"Het fruit is rijk aan antioxidanten en bevat weinig suikers. Onder onze klanten bevindt zich een groot aantal diabetespatiënten, die het fruit met dozen tegelijk, direct vanaf de plantage, inkopen."
"Een recente studie van de Universiteit van Sydney heeft aangetoond dat de schil van achacha boordevol arginine zit, een stof die goed is voor hart en bloedvaten. Dit betekent dat de drank, die traditioneel bereid wordt uit de schillen, niet alleen de honger stilt maar ook over andere heilzame eigenschappen beschikt."
Hill merkt ook een grotere belangstelling vanuit de culinaire hoek op, waar exotische AGF helemaal de trend zijn momenteel.
"Steeds meer koks ontdekken de mogelijkheden van dit fruit en we zullen het dan ook vaker terug gaan vinden op de menukaart," vervolgt Hill.
"Om het fruit gemakkelijker te kunnen verwerken in sorbets, ijs, cocktails, nagerechten en drankjes, bieden we niet alleen een Thermomix persmethode aan, maar werken we momenteel aan de installatie van een machine, die het pulp van de rest van het fruit scheidt."
De achacha bloem geeft een verrukkelijke smaak aan honing. Hill legt uit dat er vanwege de droogte dit jaar geen honingproductie is. De plantage heeft schade ondervonden van de grote droogte dit jaar. Dit is eveneens het geval voor overige exoten die in Australië geteeld worden, zoals mango's en lychees.
"We maakten dit jaar een uitzonderlijke droogte mee, waarbij vanaf maart nagenoeg geen neerslag viel. Dit heeft ongetwijfeld invloed gehad op het fruit, waarvan de oogst later dan gebruikelijk verwacht wordt."
"Gewoonlijk volgt de oogst die van mango's op. De mangoproductie is dit jaar echter ondermaats en vertraagd."
Nu het fruit op kleur begint te komen, verwacht Hill dat de oogst half januari aan zal kunnen vangen. Hij hoopt op een oogst van enige honderden tonnen, voor zowel de export als de binnenlandse verkoop.
Voor meer informatie:
Bruce Hill
Achacha.com.au
Tel: +61 419 400 407
Email: [email protected]
www.achacha.com.au