Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijd steeds grotere vraag naar achacha

Omdat chefkoks, fijnproevers en gezondheidsfreaks ons voortdurend laten kennismaken met exotische groenten en fruit van over de hele wereld, heeft achacha aan bekendheid gewonnen. De vraag naar deze exotische fruitsoort is dan ook toegenomen.

Achacha, ook wel achachairú genoemd, is van oorsprong afkomstig uit Bolivia, waar het al jarenlang op kleine schaal en in privé boomgaarden geteeld wordt. De belangrijkste commerciële achachaplantage is echter te vinden in Queensland, Australië.



Achachateler, Bruce Hill, begon in 2002 met de teelt van deze fruitsoort, na toestemming gekregen te hebben van de Boliviaanse regering om het fruit op commerciële schaal te telen. Op zijn bedrijf, Palm Creek Plantation in Townsville, teelt Hill achacha op een areaal van 120 hectare, waarop 16.000 achahchabomen aangeplant zijn, verder zijn er 60 mangobomen en een aantal andere andere tropische gewassen te vinden.

Hill legt uit dat jaarlijks meer en meer mensen kennismaken met dit unieke fruit. Voor het aankomende seizoen is er vooral vanuit Azië een grote vraag.

"Uit deze markten is er de laatste tijd steeds grotere belangstelling. We verwachten ook de export naar het Verenigd Koninkrijk en Europa voort te blijven zetten. Ook in Australië neemt de markt voor achacha jaar na jaar toe."

Zijn zoetzure smaak is één van de grootste troeven van deze fruitsoort maar Hill legt uit dat ook de gezonde eigenschappen van achacha veel mensen aanspreken.



"Het fruit is rijk aan antioxidanten en bevat weinig suikers. Onder onze klanten bevindt zich een groot aantal diabetespatiënten, die het fruit met dozen tegelijk, direct vanaf de plantage, inkopen."

"Een recente studie van de Universiteit van Sydney heeft aangetoond dat de schil van achacha boordevol arginine zit, een stof die goed is voor hart en bloedvaten. Dit betekent dat de drank, die traditioneel bereid wordt uit de schillen, niet alleen de honger stilt maar ook over andere heilzame eigenschappen beschikt."

Hill merkt ook een grotere belangstelling vanuit de culinaire hoek op, waar exotische AGF helemaal de trend zijn momenteel.

"Steeds meer koks ontdekken de mogelijkheden van dit fruit en we zullen het dan ook vaker terug gaan vinden op de menukaart," vervolgt Hill.

"Om het fruit gemakkelijker te kunnen verwerken in sorbets, ijs, cocktails, nagerechten en drankjes, bieden we niet alleen een Thermomix persmethode aan, maar werken we momenteel aan de installatie van een machine, die het pulp van de rest van het fruit scheidt."



De achacha bloem geeft een verrukkelijke smaak aan honing. Hill legt uit dat er vanwege de droogte dit jaar geen honingproductie is. De plantage heeft schade ondervonden van de grote droogte dit jaar. Dit is eveneens het geval voor overige exoten die in Australië geteeld worden, zoals mango's en lychees. 

"We maakten dit jaar een uitzonderlijke droogte mee, waarbij vanaf maart nagenoeg geen neerslag viel. Dit heeft ongetwijfeld invloed gehad op het fruit, waarvan de oogst later dan gebruikelijk verwacht wordt."

"Gewoonlijk volgt de oogst die van mango's op. De mangoproductie is dit jaar echter ondermaats en vertraagd."

Nu het fruit op kleur begint te komen, verwacht Hill dat de oogst half januari aan zal kunnen vangen. Hij hoopt op een oogst van enige honderden tonnen, voor zowel de export als de binnenlandse verkoop.



Voor meer informatie:
Bruce Hill
Achacha.com.au
Tel: +61 419 400 407
Email: [email protected]
www.achacha.com.au

Publicatiedatum: