Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Zuid-Afrika: droogte treft telers

Telers hebben het moeilijk in Zuid-Afrika: sommigen sluiten hun bedrijven, anderen krimpen hun activiteiten en personeel in om overeind te blijven. De marktprijs van bloemkool was de laatste paar maanden maar liefst tien keer hoger dan normaal. Die van tomaten vier keer en de aardappelprijs was bijna verdubbeld. De impact van de droogte begint nu duidelijk zichtbaar te worden in de prijzen alsook de voedseltekorten, zeggen producenten.

Anton Louw, teler in Hluhluwe, vertelt dat de gevolgen van het voedseltekort al merkbaar zijn in de prijzen. "De prijs van groenten rijst de pan uit. De marktwaarde van een bloemkool waar je normaal R5 (€0,29) voor betaalt, is nu R50. Zelfs de prijs van tomaten, die door iedereen worden geteeld, neemt toe omdat er een tekort is. Een kilo werd normaal verkocht voor R5, maar kost nu ongeveer R20 (€1,15). De vraag naar aardappelen is groot en omdat er nu weinig aanbod is, gaan de prijzen omhoog. Betaalde je eerder R20 per 7 kilo, nu betaal je waarschijnlijk R35 (€2)", aldus Louw.

De telersvereniging van KwaZulu-Natal waarschuwde dat de situatie een dreigende ramp is voor de landbouwsector en de provincie. Sommige telers moesten al hun deuren sluiten. Deze situatie zou tot verdere prijsstijgingen en meer werkloosheid kunnen leiden. Het aantal telers daalt al jaren. Er blijven er slechts een paar duizend over. Sommigen gingen met pensioen en anderen hebben naar betere mogelijkheden gezocht in andere Afrikaanse landen.

Klik hier om meer te lezen op www.iol.co.za.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.