Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Turkije: export stimuleert preiteelt
Nog maar een paar jaar geleden, toen sterk gedaalde prijzen een dieptepunt van €0,03 per kilo bereikten, stopten telers uit de Egeïsche regio massaal met het telen van prei. Nu is Turkije begonnen met exporteren en trekt de markt aan.
Het district Torbali is verantwoordelijk voor zo'n 65% van de preiteelt in de provincie Izmir. Het areaal groeit snel en heeft inmiddels de 400 hectare bereikt, waar ruim 12.000 ton prei op wordt geplant. De prei uit de regio wordt zowel op de binnenlandse markt verkocht als geëxporteerd naar Duitsland, Zwitserland, Polen en Nederland.
De prei wordt tussen juli en september geplant. Met een rijptijd van drie tot zes maanden is de eerste oogst beschikbaar in november. Een hectare levert een halve ton prei op, die geoogst wordt door vier arbeiders.
"Sinds we echt zijn begonnen met exporteren, is het gewas populairder onder telers. De toename van volumes heeft de prijzen gestabiliseerd. Ook op de binnenlandse markt is de consumptie gestegen. Vijf jaar geleden lieten verliesmakende telers hun productie nog wegrotten op de akkers. Omdat de prijzen het ene jaar laag waren, wilde niemand het jaar daarop prei telen en vlogen de prijzen omhoog. De export heeft de prijzen genivelleerd," zegt Yilmaz Girgin van Torbali's Chamber of Agriculture.
Volgens telers Mahmut Sahin heeft de export bovendien gezorgd voor een betere kwaliteit. Prijzen zijn mede hierdoor gestegen tot €0,30.