Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Special Jaaroverzicht: april

Feest bij Special Fruit en Food Center

De Spaanse tomatencoöperatie CASI startte in april een nieuw distributiecentrum in Nederland om de distributie en verkoop nog dichter bij de klanten te krijgen. De coöperatie wil in totaal vier distributiecentra starten in heel Europa. De keuze viel op Nederland vanwege de strategische positie en beschikbare knowhow. Het idee is dat telers lid kunnen worden van de coöperatie, zodat klanten twaalf maanden per jaar kunnen worden bediend. De nieuwe faciliteit in Nederland heeft een oppervlakte van 4500 m² en is gelegen op het ABC Westland 384 te Poeldijk. Samen met Norfresh International heeft CASI zich tot doel gesteld een sterke speler te worden in de wereldwijde AGF-sector. CASI wordt in het pand ondersteund door meertalig logistiek personeel.

Eind mei nam Sjaak Baars afscheid als commissionair bij The Greenery. Wel blijft hij actief in de inkoop van Hollands fruit bij Geldermalsen. Ruim honderd klanten en kennissen uit de afmijnzaal kwamen hem gisteren de hand schudden. "Ik word volgende maand 67 jaar en dan wordt het tijd om wat gas terug te nemen", zegt de commissionair, die het gros van zijn groentenklanten heeft overgedragen aan John Meesters.

Het jaar 2014 stond voor The Greenery in het teken van forse ingrepen in de organisatie en een significante besparing op de bedrijfskosten. Aanvang 2014 heeft de onderneming afscheid genomen van 350 medewerkers. Ten opzichte van 2013 zijn de resultaten sterk verbeterd. De noodzakelijke wijzigingen hebben geleid tot een afgeslankt kernbedrijf. De overtuigende keuze voor een retailstrategie biedt de onderneming groeiperspectief. De netto omzet van de groep daalde in 2014 van 1,3 naar 1,1 miljard euro. De omzetdaling is met name een gevolg van het vertrek van een aantal telers eind 2013. Het netto resultaat over 2014 bedraagt 1,2 miljoen euro.

Voormalig staatssecretaris Bleeker liet eerder doorschemeren dat de FresQ-miljoenen niet zouden worden teruggevorderd van de coöperatie. Vorige week echter schreef Dijksma dat het geld 'in beginsel teruggevorderd moet worden'. Advocaat Eric Janssen is gespecialiseerd in GMO-subsidies: "Nederland moet aantonen dat ze geprobeerd heeft het geld terug te halen."

Peter Appel Transport uit Middenmeer neemt A. Van der Meulen Transport uit Drachten over. Het gebrek aan opvolging binnen het familiebedrijf A. Van der Meulen ligt daaraan ten grondslag. De langdurige samenwerking tussen beide bedrijven en de diverse gemeenschappelijke opdrachtgevers ondersteunen dit besluit. De overname betreft 90 medewerkers en 50 voertuigen.2015 is een bijzonder jaar voor Special Fruit. Op 7 april bestaat het bedrijf exact 25 jaar. In 1990 zetten de broers François en Patrick Maes hun eerste stappen in de richting van handel in 'speciale' groenten- en fruitsoorten. Zij konden hiervoor rekenen op zijn buitengewoon inzicht in de markt van zacht fruit en exotische groenten- en fruitsoorten. Zij reisden de wereld rond op zoek naar de beste leveranciers. Enkel producten waarmee Special Fruit zich onderscheidde van andere spelers kwamen in aanmerking. Variëteit, kwaliteit en beschikbaarheid van het product speelden een hoogst belangrijke rol.AGRO Merchants Group heeft de overname van ADB Cool Company BV (ADB) aangekondigd. De overname van ADB voegt specifieke deskundigheid toe aan het netwerk van AGRO Merchants Group. ADB is gespecialiseerd in complete logistieke oplossingen in de fruitsector, waaronder: transport, op- en overslag, kwaliteitsinspecties, ompakken, retail-etiketteren, rijpen en andere value added services.

Na de overname door Cutrale-Safra zwaait een groot deel van de top van Chiquita af. In de afgelopen maanden vertrokken verschillende directieleden en allemaal krijgen ze een ruime vergoeding mee. Begin april legde interim-CEO Brian Kocher zijn functie neer. Hij kreeg 7,2 miljoen dollar ontslagvergoeding mee. CEO Ed Lonergan vertrok in januari met een ontslagvergoeding van 16,2 miljoen dollar. CFO Rick Frier kreeg 4,77 miljoen dollar mee, CPO Kevin Holland kreeg een ontslagvergoeding van 5,76 miljoen dollar en James Thompson (CLO) kreeg 5,67 miljoen dollar bij zijn ontslag. Joseph Johnson, CAO, zwaait later deze maand af.Half april kwam de Businessclub van Fresh Park Venlo bijeen in de afmijnzaal van ZON. Voor veel leden was het een gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe algemeen directeur Michiel van Ginkel, die verder inging op de strategie van ZON en ook meer vertelde over het klokbeleid dat onlangs een impuls had gekregen. Vervolgens kreeg de club een rondleiding door het ZON Logistics Centre om tenslotte af te sluiten met een walking dinner.

Op 20 april is Sjors Reeder, voorheen actief met bureau Reedijk, op 69-jarige leeftijd overleden. Er is gelegenheid om afscheid van Sjors te nemen en te condoleren op donderdag 23 april van 20.15 tot 20.45 uur in Uitvaartcentrum Enschede, Vredehof, Wethouder Beversstraat 104 in Enschede. De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden.De Coöperatie Koninklijke FruitmastersGroep U.A. heeft donderdag 23 april tijdens de Algemene Ledenvergadering haar cijfers gepresenteerd over 2014. 2014 was een jaar van uitersten. Fruitmasters kijkt terug op een mooi en tevredenstellend seizoen voor de productgroepen zachtfruit en houtig kleinfruit. Voor steenfruit was het een moeilijk seizoen door het weer en het steeds groter wordend effect van de Suzuki-fruitvlieg. Het hardfruitseizoen 2014/2015 startte met een volle oogst. Door de Russische boycot raakte de Europese markt overvol met product dat normaliter naar de Russische federatie zou worden geëxporteerd. De boycot drukte hierdoor op het resultaat van onze leden en daardoor ook op het bedrijfsresultaat van Fruitmasters.

ZON heeft in 2014 net als het jaar daarvoor zwarte cijfers kunnen schrijven. De totale omzet bedroeg 342 miljoen euro (2013: 362 miljoen euro). Met de realisatie van een positief resultaat van 0,5 miljoen euro consolideert ZON haar vorig jaar versterkte balanspositie, waarbij de leden profiteren van een lagere provisie. De omzetdaling is rechtstreeks terug te voeren op een lager volume. De gemiddelde productprijs was stabiel. Fresh Park Venlo blijft haar functie als toegevoegde waarde activiteit waarmaken.

WDP Nederland en The Greenery sluiten een partnership voor de aankoop, de herontwikkeling en de verdere uitbouw van de sites van The Greenery gelegen te Breda en Barendrecht. Om dit te realiseren hebben partijen op 28 april een akkoord bereikt over de verkoop van gronden en opstallen door The Greenery. WDP Nederland investeert initieel circa 46 miljoen euro voor de aankoop van beide sites nu en doet een bijkomende investering van circa 26 miljoen euro gespreid over de komende twee jaar voor de ontwikkeling van 60.000 m² nieuwbouw voor The Greenery.Koning Willem-Alexander heeft eind april de nieuwe containerterminal van APM op de Tweede Maasvlakte in gebruik genomen. Het gaat om het eerste volledig geautomatiseerde overslagcomplex, waar de kadekranen op afstand worden bestuurd. De terminal is gemaakt voor de steeds groter wordende containerschepen. Op termijn moeten er 4,5 miljoen standaardcontainers per jaar afgehandeld kunnen worden. De terminal heeft een directe aansluiting op het spoor van de Betuweroute.Eind april zijn de eerste vijf ondernemers gestart met de verkoop van groenten en fruit in het nieuwe groothandelscentrum in Poeldijk. Vanaf maandag 4 mei zullen ook de resterende bedrijven van fase 1 hun deuren openen voor groentedetaillisten, horecaondernemers, cateringbedrijven en handelaren in groente, fruit en andere foodproducten. Rond half negen werd ter gelegenheid van de ingebruikname, een feestelijk optreden verzorgd door Fanfarra Amigos de Holambra-Brazilië. Deze percussieband wordt gevormd door Braziliaanse jongeren, die de samba combineren met Nederlandse klompen.

Veiling Haspengouw is al een tijdje in volle beweging en startte in 2015 gesprekken over mogelijke samenwerkingsverbanden met diverse bedrijven in de sector. Veiling Haspengouw is in gesprek met diverse partijen rond een mogelijke samenwerking. Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw, bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd, maar nog niet met wie.Hein Deprez zei in een interview met ABN AMRO in april: "Ik denk dat binnen tien tot vijftien jaar 50% van de verkoop online gebeurt. Daar moet de retail nu op inzetten, samen met ons. Dan kunnen we een ongelooflijke propositie uitbouwen en gaan invullen. Samen met de beste retailers kan door hun performant netwerk van winkels een schitterend systeem uitgebouwd worden voor online verkoop. Een klant bestelt voor maandag verse groenten, die hij ophaalt bij de winkel naast zijn kantoor. Woensdag pikt hij de online bestellingen op in de zaak naast zijn moeder en vrijdag heeft hij weinig tijd en laat het thuis bezorgen.

Veiling Hoogstraten retourneert ruim helft van de veilkosten aan haar producenten. Op dinsdag 28 april sloot Veiling Hoogstraten haar boekjaar 2014 af met de statutaire jaarvergadering. Het veilingbedrijf kan over 2014 mooie cijfers voorleggen. De omzet tuinbouwproducten steeg evenals het totale zakencijfer. De omzet werd mede mogelijk gemaakt door beperkte tot forse toenames in de aanvoer van de hoofdproducten: aardbeien, tomaten en paprika. Op volumevlak was vooral de toename bij paprika spectaculair met een plus van 32%.

Ruyn International uit Heerhugowaard is in april failliet gegaan. In 2013 vond er al een reorganisatie plaats. Directeur Cees Bruyn vertelt dat het bedrijf zelf het faillissement heeft aangevraagd. Hij verklaart het faillissement door moeilijkheden in de markt. "De ketens worden korter en als tussenschakel word je uitgeschakeld." Bruyn International, dat werd opgericht in 1999, had zich gespecialiseerd in de import, export en re-export van citrus, hoofdzakelijk voor de industrie. Het bedrijf importeerde citrus uit Griekenland, Egypte, Spanje en Marokko en buiten het Europese seizoen van overzee.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.