Schouten Sorting Equipment:

Verjaardagsfeestje leidt tot optisch aardappelsorteerproject

Optische sorteerders zijn in opmars. De ontwikkelingen hiervan gaan razendsnel. De verwachting is dat deze techniek de komende jaren een vlucht zal nemen. Ook bij Schouten Sorting Equipment in Kampen werkt men aan een optische
sorteermachine.

"Een verjaardagsfeestje was eigenlijk de basis voor het idee om te starten met het project voor optisch aardappelen te sorteren", vertelt Joachim Kamp. Samen met Laurent Kamp is Joachim Kamp de eigenaar van Kamp Agro, een akkerbouwbedrijf in Rutten en Nagele. Joachim en Laurent Kamp waren samen op zoek naar een manier om nauwkeuriger het pootgoed te sorteren. "Het kan dan raar gaan. Bij ons gebeurde het op een verjaardagsfeest. Laurent was daar en sprak met de directeur van Schouten Kampen." Van een verjaardagsfeest naar een innovatief idee. Joachim Kamp blijf het een mooi verhaal vinden.Er zijn meer bedrijven die zich bezig houden met het optisch sorteren, maar geen enkel bedrijf voldeed aan de wens van Kamp Agro: "De optische sorteerders, die wij kenden, hebben het lezen van aardappelen en sorteren gekoppeld. Voor ons is het meest belangrijk dat de juiste maat wordt gesorteerd met een hoge capaciteit."Inmiddels staat er een optische sorteerder bij Kamp Agro in Rutten, de Optica CS. Deze is ontwikkeld door de Research & Development afdeling van Schouten Sorting Equipment in Kampen. De Optica CS is een camera-sorteermachine die werkt met camera's. Volgens Bram Jansen is de Optica CS een innovatie waar pootgoedtelers niet om heen kunnen: "Hier kunnen ze geld mee verdienen. Daarnaast zijn er nog enkele bijkomende voordelen. Zo is er heel veel data uit te halen die pootgoedtelers kunnen gebruiken, zoals aantal stuks en een inschatting van het gewicht. En een extra voordeel is dat de Optica CS kluiten en dergelijke eruit haalt."Om de capaciteit van het handmatige lezen te verhogen is de Optica CS voorzien van kluitendetectie. "We zijn nog bezig om ook op afwijkende vormen en misvormingen te sorteren (halve aardappelen, poppetjes, hartjes en groeischeuren). Het enige leeswerk dat dan nog over zou blijven zijn de probleempartijen met schurft en Rhizoctonia. In de meeste gevallen is dan een nacontrole voldoende."Onlangs kwamen er zo'n dertig collega telers bij Joachim en Laurent Kamp op bezoek bij Kamp Agro in Rutten en werd de Optica CS gedemonstreerd. Onder de indruk bekeken zij deze visuele sorteerder. In het algemeen reageerden zij unaniem dat ze hier te maken hadden met een 'mooi systeem waar veel capaciteit mee te behalen is'. Of zoals een agrariër het verwoordde: "Het is de nauwkeurigheid die indruk maakt! Het is nog wel een hele investering, maar aan de andere kant is dit wel een geweldige nieuwe ontwikkeling. Op deze manier kunnen we gewoon beter de dikke aardappelen eruit selecteren en de kleinere aardappelen overhouden. Dit is volgens mij wel de toekomst."

Joachim Kamp vertelt dat hij hier geen verkooppraatje wil houden. Maar is zelf wel enthousiast over de Optica CS en ziet de voordelen duidelijk. "Wij hopen zelf dat we deze machine rendabel krijgen en van mij mag iedereen daar weer van gaan profiteren." Begin 2016 gaat de tweede Optica CS in werking. Inghels Heikant BV in Heikant heeft een 8 spoor machine aangeschaft. Daarmee gaan zij pootgoed sorteren.

Kijk voor meer informatie op www.schoutenkampen.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.