Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mestregels GlobalGAP monopolistisch gedrag

Twee weken geleden werd bericht over voorstellen voor nieuwe mestregels voor GlobalGAP-certificering, die per 1 juli 2016 van kracht moeten worden. De achtergrond van deze voorstellen is vooral dat er op groenten regelmatig ziekteverwekkende bacteriƫn gevonden zouden worden. Ook bestaat er vrees voor medicijnresten. De bron zou hiervan bij de bemesting van akkers met organische mest voorafgaande aan de teelt liggen. Als oplossing wordt binnen de GlobalGAP certificering eenzijdig als maatregel een verbod op het gebruik van onbewerkte organische mest voorafgaand aan de teelt voorgesteld. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) noemt de aanscherping van de GlobalGAP-eisen een vorm van monopolistisch gedrag van supermarkten en wil dat de voorstellen worden ingetrokken.

De maatregel met betrekking tot het gebruik van onbewerkte organische mest binnen GlobalGAP geldt niet voor producten die altijd gekookt worden, zoals aardappelen en suikerbieten. Voor gewassen waarvan het oogstproduct niet in aanraking met de grond komt, zoals graan en bijvoorbeeld spruit- en bloemkool geldt een termijn van 3 maanden. Voor gewassen die wel in aanraking met de grond komen en ook rauw gegeten kunnen worden zoals verschillende bladgroenten, peen en uien geldt de termijn van 6 maanden.

Voor de NAV is de het de vraag hoe groot het probleem is. Er wordt al jaren biologische mest gebruikt in de akker- en tuinbouw. Hierover zijn nooit alarmerende berichten van de NVWA geweest. De NAV vindt dat de supermarktbranche en de mensen die de GlobalGAP-eisen bepalen dat moeten onderbouwen, zodat gezamenlijk met telers naar een oplossing gezocht kan worden.

Bron: NAV
Publicatiedatum: