Lage Braziliaanse reaal stimuleert export

"We importeren en exporteren, maar zijn als gevolg van de zwakke koers van de reaal momenteel voornamelijk gericht op de export," stelt Cristiano Glória van Transcomex GG. Het bedrijf handelt in Braziliaanse limes en mango's uit de regio Jaiba, gelegen in het noordelijke deel van Minas Gerais.

Transcomex GG werkt met de Palmer-mango. Glória: "Dit ras wordt alleen in Brazilië geteeld. Verschillende regio's produceren de mango's en vullen daarmee het hele jaar door de gaten in de beschikbaarheid. Palmer-mango's worden door de lucht geëxporteerd, omdat de zeevracht te riskant is als gevolg van het lange transporttijd van ongeveer 15 dagen. Een voordeel van luchtvracht is dat we in staat zijn om 'ready to eat' mango's te exporteren, wat niet mogelijk is over zee. We hebben een sterke binnenlandse markt voor Palmer, maar de exportmarkten zoals Europa (VK), het Midden-Oosten en Canada zijn belangrijker."

Volgens Glória is de droogte niet echt een groot probleem. "Water is een probleem over de hele wereld. We hebben minder neerslag per jaar en langere periodes van droogte, maar Brazilië is een continentaal land en je moet dit in perspectief kunnen plaatsen. Er zijn regio's die meer onder de droogte lijden dan andere regio's. Jaiba bezit het grootste irrigatie-programma in Latijns-Amerika. Het waterpeil van de rivier de São Francisco is lager, maar nooit op een zorgwekkend niveau geweest."


Cristiano Glória van Transcomex GG

De concurrentie komt volgens Glória uit Spanje met een soortgelijke mango: de Astolfo. "Palmer-mango's worden alleen in Brazilië geteeld en zijn meer een specialiteit. Er is dus weinig tot geen concurrentie. De Astolfo is een soortgelijke mango uit Spanje, maar deze wordt op een hoger prijsniveau aangeboden. De rassen Kent en Kait zijn voor de grotere volumes beschikbaar. In dat geval is Peru onze grootste concurrent. Ze bieden hun mango's tegen lagere prijzen aan, maar werken met een ander seizoen."

Naar zijn mening zijn er andere zaken, die meer invloed op de sector hebben. "Brazilië heeft te maken met politieke instabiliteit. De wisselkoers is ongunstig. Normaal gesproken hebben we te maken met een wisselkoers van 1 reaal tot 3,20 / 3,30 euro. Op dit moment werken we met 1 reaal tot 4,05 / 4,10 euro. Het woord 'crisis' is een term die vanuit de media komt. Sommige sectoren hebben problemen en andere sectoren zijn nog steeds groeiende. Toch is het is moeilijker, dat is zeker."

De regio Jaiba heeft meer te bieden dan alleen mango's en limes, aldus Glória. "Onze regio is ook een belangrijke producent van de Prata-banaan. Een goed geaccepteerd ras in Brazilië, dat niet oxideert en in vergelijking met Cavendish-bananen een rijke smaak bezit. Het doel is om een nieuwe markt te openen voor dit ras evenals markten in het buitenland."

Voor meer informatie:
Cristiano Glória
Transcomex GG
T: (1) 860-924-0782 US
T: (55) 31-9124-9600 BR
E: cristiano@transcomexgg.com
www.transcomexgg.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.