Vrijhandelsakkoord EU-Vietnam afgerond

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de Vietnamese premier Nguyễn Tấn Dũng hebben op 3 december aangekondigd dat ze de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam officieel hebben afgerond. De overeenkomst geeft de EU toegang tot een van de meest veelbelovende markten in Azië. Vietnam is een snel groeiende economie en werd in 2007 van belang voor de wereldhandel. Met zijn 90 miljoen inwoners en groeiende middenklasse is het een interessante markt voor Europese exporteurs.

Er werd in het bijzonder een goed resultaat bereikt in de EU-sectoren groenten en fruit, maar ook verwerkte landbouwproducten deden het goed.

De vrijhandelsovereenkomst wordt een voorganger van andere handelsovereenkomsten, die nog in onderhandeling zijn zoals Japan. Ook zal er worden onderhandeld met andere landen van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), zoals Maleisië en de Filipijnen. Na Singapore is Vietnam de tweede Zuidoost-Aziatische partner waarmee de EU een vrijhandelsovereenkomst sluit. De Unie sloot in juli 2011 ook een overeenkomst met Korea.

In 2014 was de handel in agrarische en voedselproducten tussen Vietnam en de EU meer dan €2,7 miljard waard. De export van de EU was goed voor €817 miljoen en de Vietnamese producten waren €1,9 miljard waard.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven