Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brancheorganisatie NVKL biedt opleiding en onderdak aan vluchtelingen

De brancheorganisatie van ondernemers in de koudetechniek en klimaatbeheersing (NVKL) biedt vanaf januari 2016 opvang aan 20 vluchtelingen in hun opleidingscentrum. De vluchtelingen zijn goed opgeleid in hun land van herkomst en krijgen via de NVKL een kans om aan hun toekomst te bouwen in Nederland. Op maandag 7 december bracht minister Plasterk een bezoek aan het opleidingscentrum koudetechniek om het project nader te bekijken.

"Veel vluchtelingen hebben in hun land een technische opleiding gehad. Wij komen al jarenlang goede koelmonteurs te kort. Iemand die een goede technische basis heeft, kunnen wij met een gedegen training opleiden tot goede koelmonteur. Er liggen kansen voor zowel de NVKL als vluchtelingen," aldus Mart Peeman, voorzitter NVKL en werkzaam bij één van de grootste installatiebedrijven in Nederland. Opleidingscentrum GO° biedt gewoonlijk plaats aan leerlingen uit het hele land die regelmatig voor een week intern verblijven om een opleiding te volgen. Er wordt onderwezen in koudetechniek en klimaatbeheersing. Technische vakken waarvoor specialistische kennis vereist is.

Minister Plasterk bezocht maandag een aantal projecten in het kader van huisvesting van statushouders. In deze projecten worden nieuwe vormen van samenwerking en innovatieve woonconcepten ontwikkeld. Het opleidingscentrum koudetechniek is er daar één van. De vluchtelingen kunnen terecht in het hotelconcept van GO°. Ze volgen een voorschakeltraject van 8 maanden waarbij de inburgering is geïntegreerd. Daarna stromen ze de reguliere BBL opleiding in en gaan ze aan de slag bij een koeltechnische bedrijf.



Peeman: "Er is veel negatieve publiciteit rondom alle vluchtelingen. We willen met dit initiatief een positieve draai geven aan hun komst naar Nederland". De komende jaren zijn er nog heel veel koelmonteurs nodig. Niet alleen om de grote pensioenuitstroom op te vangen, maar de maatschappij heeft ook steeds meer goede, duurzame koeling nodig.





Het initiatief om vluchtelingen onderdak en opleiding aan te bieden, is ontstaan bij de brancheorganisatie NVKL. Het idee is in samenwerking met PTC+, uitvoerder van het opleidingscentrum voor koudetechniek, en Spronk Techniek verder opgepakt. Samen met het COA en Stichting Vluchtelingenwerk Nederland is het plan verder vormgegeven. Het project wordt gesubsidieerd uit de sectorgelden van Asscher met een aanvulling van het opleidingsfonds OTIB. Er is interesse vanuit andere brancheverenigingen voor dit project, enkele verenigingen staan al op het punt om aan te haken.

Meer informatie:
NVKL
Karin van der Maarel;
T: 079 – 35 31 211 / 06 - 218 06 237
E: karin.van.der.maarel@nvkl.nl
www.nvkl.nl






Publicatiedatum: